Skip to content

Alternativă la cenzură

August 18, 2009

censureBroadcasting Board of Governors, agenția oficială care gestionează programele informatice din Statele Unite, e pe punctul de a finaliza un nou software anti-cenzură. Acesta va utiliza sistemele actuale de e-mail pentru a difuza conţinutul informaţiilor criptate. Softul de “difuzare prin curier” (FOE, feed over email) se va baza pe Gmail, Hotmail şi Yahoo, pentru a evita cenzura impusă de regimurile autoritare. Programul, a cărui versiune experimentală este încă în faza de testare, va fi lansat inițial în China şi Iran.

Rețelele sociale, principala țintă

Potrivit unui studiu al OpenNet, metodele de filtrare a conținuturilor web vor fi din ce în ce mai elaborate. Rețelele sociale, concepute ca o nouă cale de liberă circulație a informațiilor, sunt deja supravegheate îndeaproape, iar dizidenții politici activi care se manifestă pe această cale pot fi identificați de guvernele respective.

Cenzura de caracter politic este pe primul loc, și acoperă o mare varietate de obiective. Spre exemplu, Qatar-ul blochează accesul la site-uri care oferă informaţii cu privire la sănătate, iar Siria împiedică accesul la reţelele sociale apolitice de tipul Facebook. Emiratele Arabe Unite continua sa blocheze multe site-uri referitoare la Holocaust, precum și toate siteurile localizate în Israel. În general, studiul arată că reţelele sociale sunt cele mai afectate de diversificarea metodelor de cenzură.

Cenzură prin proxy

Unul din mijloacele tradiționale folosite de guverne pentru a filtra informaţiile difuzate pe Internet este blocarea unor liste de adrese IP care emit informaţii sensibile. Pentru a evita blocajul, utilizatorii se foloseau până acum de proxy – server care acţionează ca intermediar între un utilizator şi un alt server. Proxy permite alocarea unei adrese IP anonime și accesarea conţinutului blocat. Cenzorii guvernamentali au învăţat însă să identifice aceste proxy-uri şi au posibilitatea să le blocheze în mod constant.
Noul sistem conceput de americani va reprezenta principala alternativă pentru proxy. Utilizatorul va trebui să-și deschidă un cont pe un serviciu de mesagerie din afara țării, apoi se va putea abona, prin intermediul mesageriei, la fluxuri RSS al căror conţinut este criptat. Sistemul va avea, de asemeni, acces la podcast-uri, va fi adaptat astfel încât să includă și aplicații pentru telefonia mobilă și să faciliteze transferul şi diseminarea de documente interzise (gen ebooks). Lansarea sa va marca o etapă decisivă în lupta permanentă dintre internauți și cenzorii oficiali.
Advertisements
2 Comments leave one →
  1. August 18, 2009 10:21 pm

    Asta este o veste buna pentru libertatea de exprimare !
    Acum trebuie sa asteptam reactia cenzorilor ! 😉

  2. August 20, 2009 8:26 pm

    romania inedit – probabil, vor lansa un nou soft impotriva softului american… uite-asa ajungem pe culmile progresului!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s