Skip to content

Prostituatele puterii

August 25, 2009

jsLocație (întâmplătoare) – New York, SUA (ar putea fi orice alta locație din lume, începând cu București, România).

Data – 25 septembrie 1880 (nu, nu e o greșeală, e chiar 1880).

Eveniment – recepție a presei.

Personaj principal – John Swinton, jurnalist celebru al The New York Times.

Motivul – toast pentru libertatea presei.

Subiect – enervarea personajului principal.

Obiect – discursul lui John Swinton.

“În acest moment (…) nu există presă liberă şi independentă. O știți și voi, așa cum o știu și eu. Nici unul din voi nu va îndrăzni să-și scrie cinstit opiniile. Și ştiţi foarte bine că, dacă ați face asta, nu  vor fi publicate. Sunt plătit lunar tocmai ca să nu-mi scriu opiniile personale şi ştim cu toţii că dacă ne-am aventura să facem acest lucru, ne-am trezi urgent în stradă.

Activitatea jurnalistului constă tocmai în denaturarea adevărului, patentarea minciunii, pervertirea faptelor şi manipularea opiniei publice, aflată în slujba celor care dețin puterea și banii.

Nu suntem nimic altceva decât instrumente în slujba puterii și a celor bogați, care trag sforile din culise. Talentele noastre, abilităţile şi vieţile noastre, toate aparțin acestor oameni.
Nu suntem altceva decât prostituatele puterii. Și știți toate astea, la fel de bine cum o știu și eu!”

Așa cum scriam recent, sunt în vacanță până pe 1 septembrie. De ce-am simțit nevoia să reeditez acest citat (despre care nici măcar nu se știe dacă e sau nu integral autentic, și pe tema căruia s-au făcut mii de anchete și s-au scris deja mii de posturi pe net)?

E o întrebare interesantă, la care vă las să vă gândiți…

Sursa foto.
Advertisements
16 Comments leave one →
 1. August 25, 2009 10:52 pm

  Pai este evident ca jurnalismul are multe similitudini cu prostitutia, chiar daca meseria de jurnalist a aparut ceva mai recent! 😉

 2. August 26, 2009 8:15 am

  Dacă vrem neapărat, putem încadra în categoria “prostituţie” orice activitate a oricărui angajat.
  Chiar şi cel care bate cuie în scânduri şi face o masă lucrează după un proiect care i se impune (şi care poate nu-i place), nu după cum crede el că trebuie să arate o masă. Prostituţie tâmplărească, frate…

 3. August 26, 2009 8:41 am

  romania inedit – doar că unii sunt deja în stradă dintr-o opțiune personală, în timp ce alții riscă să ajungă acolo forțat.

  Adrian – tâmplărească, gazetărească… vorba lui JS, măcar o știm toți. Dar activitatea unui tâmplar (în general, a cuiva care face muncă manuală), dacă n-o execută cum trebuie, îl poate afecta doar pe posesorul obiectului comandat/plătit. Pe când cea a unui jurnalist, așa-zis formator de opinie, are un alt impact.

 4. August 26, 2009 9:15 am

  Dar dacă în locul tâmplarului discutăm de proiectantul unui pod? Oare ce impact ar avea “inventarea” unor norme tehnice personale şi neglijarea celor cerute prin legislaţie? Câţi oameni ar putea fi afectaţi?

 5. August 26, 2009 9:17 am

  Ce voiam să subliniez este că, angajat fiind, execuţi ce-ţi cere angajatorul, nu ce-ţi doreşti tu. Eu nu i-aş zice, totuşi, prostituţie.

 6. August 26, 2009 9:26 am

  Adrian – în acest caz, termenul prostituție are conotații pur jurnalistice (nu spun că este exagerat ci doar că e folosit într-un anumit context, cu un anumit scop). În cazul unor profesii tehnice, lucrurile sunt clare – există niște norme pe care trebuie să le respecți, un proiect în care să te încadrezi, chiar dacă ai o altă viziune.

  Ideea mea neexprimată era alta, pornind de la cele două cazuri intens mediatizate zilele astea, în versiuni diferite, cu accente de senzațional, prezentate adesea de persoane care sau habar nu au de niște proceduri/norme etc, sau le ignoră ori de dragul unui nou subiect, ori la comandă patronală. Iar de aici, ajungem la citatul lui Swinton – instrumente în slujba puterii. Nu am vrut să detaliez pentru că deja toată presa noastră asta face.

 7. August 26, 2009 5:40 pm

  Nadia, eu nu vad asa jocurile! Mai degraba sunt sforile papusarilor! si sunt multi ce au senzatia ca sunt propriile idei…”lucioase”! Si fiecare, jalnic ca tb. sa marturisesc, are un pret!

 8. August 26, 2009 8:12 pm

  asa e! de acord! compromis minim sau diplomatic spus “cat mai putin daunator”!

  • August 26, 2009 8:50 pm

   ariane – măcar atât, dacă mai mult nu se poate. Dar și asta pare prea mult pentru unii…

 9. ARIANE permalink
  August 27, 2009 7:47 am

  Dear NADIA! IT’S TRUE?
  QUOTE
  Gică Voicu, redactor-şef la Observator/Antena 1
  Postat in Neverificate, Radio/TV/YouYube de Iulian Comanescu pe 26 August 2009, la ora 11:22 pm
  Gheorghe Voicu, redactor-şef la “7 plus” – şi la “Evenimentul zilei” în epoca de glorie Cristoiu – devine redactor-şef la “Observator”/Antena 1. Iliuţă Naghi, patronul de la “7 plus”, urmează să aibă şi el o oarecare legătură cu “Antenele”. Am asta de la o sursă care a auzit-o din două locuri.

  UPDATE: Gică Voicu se va ocupa doar de Observatoarele de la Antena 1, iar Aura Ţiţirigă continuă să gireze ştirile de la Antena 3, deşi redacţia e comună şi prin ea Antena 3 prestează la Antena 1, primeşte bani şi face profit. Mişcarea ar putea fi în legătură cu doi consultanţi britanici (unul cu background de ITV) care au fost aduşi acum aproximativ o lună ca să relanseze Observatorul. Gheorghe Voicu, la rândul lui, are experienţă în zona de presă tabloidă, care e simetrică cu infotainmentul din jurnalele televiziunilor comerciale.

  Apariţia lui Gheorghe Voicu ar putea fi primul pas către separarea în două redacţii de ştiri diferite pentru Antena 1 şi Antena 3. Depinde şi de soluţiile cu care vor veni consultanţii şi de ce va accepta Camelia Voiculescu. Până acum, ştirile de la Antena 1 erau gestionate de Adriana Pava.

  UNQUOTE

 10. August 27, 2009 4:09 pm

  E adevarat! dar tb. sa existe o mobilizare generala! Sa nu existe deceptii…ulterioare!E…pava e pe acoperisul fierbinte si va ataca!

 11. August 29, 2009 9:05 am

  Excelentă postare, Nadia ! Chiar dacă e teribil de trist să constaţi că preţ de un secol şi ceva, deşi s-au spus milioane de vorbe despre libertatea presei, nimic concret nu se înfăptui…iniţial îmi veni să spun:”Cine are urechi de auzit…” dar ştiu că toţi cei care au sunt puţini, şi sunt repede reduşi la tăcere de larma celor care îşi închipuie că sunt “apropitari” de idei “lucioase”, mai degrabă sclipicioase…
  Însă te voi contrazice un pic atunci când te referi că ar trebui optat pentru “răul cel mai mic”… am ajuns aici tocmai pentru că în timp tot s-a optat pentru răul cel mic, care între timp a crescut şi a ajuns la majorat… ştiu că îmi vei spune că şi jurnaliştii trebuie să trăiască, numai că demnitatea nu se cumpără la kilogram indiferent câţi bani ai. Oamenii de caracter, indiferent de profesia lor, ştiu să spună Nu… în fond tu ştii asta foarte bine.

 12. August 29, 2009 11:55 am

  Cred că libertatea presei se poate sintetiza astfel: Cel care deţine presa e liber să publice ce vrea.

 13. August 30, 2009 7:22 pm

  ariane – hot cat on a tiny roof, ca sa parafrazez un film celebru. Revin asupra subiectului peste 2 zile, la intoarcerea din concediu.

  Gabriela – asa e, dar totul are un pretl, fie moral, fie material. Nu stiu daca un procent de 5% dintre noi isi asuma pretul acestui NU, sau daca au planul A, B etc de rezerva, in caz de NU hotarat…
  Multumesc mult pentru apreciere si incurajarile implicite. Din pacate jurnalistii romani opteaza in masa pentru raul cel mai mic. As scrie pagini intregi de raspuns. Ma rezum la o fraza. Stii oare cati dintre colegii concediati au ramas in sfera presei… nu dispun de date statistice, dar procentul e mult, mult sub 10%. Si majoritatea chiar isi iubesc meseria si o fac cu succes. Daca au cum si pentru cine.

  Adrian – da, exact la asta se rezuma totul. Ce libertatea presei, ce a nu stiu cata putere, ce criza… Money is power si invers.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s