Skip to content

Premier de sacrificiu

November 3, 2009

Moldova pune iar de-alegeri, și nu numai. Iar dinspre Chișinău adie vântul schimbărilor la vârf. Când o să se transforme în taifun? Cât de curând, până pe la sfârșitul anului. Și-o să bată din mai multe direcții…

Parlamentul a decis că succesorul lui Vladimir Voronin va fi ales pe 1o noiembrie. Tot candidat unic, tot ex-comunistul, în prezent democrat, Marian Lupu, susținut de cele 53 de voturi ale Alianței pentru Integrare Europeană. Dacă 8 deputați comuniști vor fi convinși de Moscova că fostul speaker al legislativului de la Chișinău nu e deocamdată o carte perdantă, jocurile sunt ca și făcute. Dacă nu, Parlamentul va fi iar dizolvat, iar moldovenii vor avea parte de anticipate.

Până atunci însă, actualul premier Vlad Filat va fi obligat să negocieze cât mai bine pe scena politică internațională soarta Moldovei de peste Prut, în condițiile în care mandatul său ar putea lua practic sfârșit de la o zi la alta, în toiul negocierilor.

Care negocieri sunt, probabil, printre cele mai importante din istoria Moldovei, pentru că sunt direct legate de soarta cetățenilor săi. Agenda lui Vlad Filat – expresiv sintetizata de INconstantIN, include Bucureștiul, Moscova (via Yalta, unde se va confrunta cu Vladimir Putin) și, nu în ultimul rând, Washingtonul. Bucureștiul e în plină campanie, tandemul Putin-Medvedev continuă să aibă viziuni diferite, iar Washingtonul și-ar dori ceva stabilitate prin preajma Prutului. Niciunul dintre aceste elemente nu ușurează cadrul negocierilor și nici nu-i deschide portițe de ieșire…

Dacă Filat va câștiga la puncte, dar își va pierde funcția pe motive politice, Moldova riscă să intre iar în conul de umbră din care abia a ieșit de câteva luni… Iar dacă nu va, Filat va plăti polițele pentru tot ce n-au reușit să facă nici predecesorii săi, nici formațiunile care au spus celebrul NU comunismului, în plenul Parlamentului.

Vlad Filat va fi un premier de sacrificiu – rol pe care dealtfel și l-a asumat pe deplin conștient, de la acceptarea postului. Doar că acum, e vorba de un sacrificiu care nu aduce nimic și nu dovedește nimic. Decât că a venit timpul pentru oarece stabilitate în Moldova, timpul ca țara să fie guvernată.

 

Advertisements
7 Comments leave one →
 1. November 4, 2009 4:52 pm

  Problema lui, nu era obligat sa accepte. Probabil va fi propus pentru aceeasi functie si in urmatorul guvern, daca nu devine iar incomod.

 2. November 5, 2009 8:44 pm

  Nu stiu de ce dar eu l-am simpatizat intodeauna pe Vlad Filat si am crezut in el inca de cand era in opozitie!

  • November 6, 2009 1:58 pm

   Continui sa cred ca e un post de sacrificiu, impus datorita imposibilitatii Aliantei de a ajunge la un consens, sau datorita unor presiuni externe.

 3. November 6, 2009 6:23 pm

  Eu cred ca a fost impus premier datorita unor presiuni externe.
  Vlad Filat este un politician credibil.

  • November 9, 2009 7:22 am

   În privința presiunilor, greu de spus – cel puțin în acest moment. Dar e limpede că au existat.

Trackbacks

 1. Basarabia vrajbei noastre « Blog de Freelancer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s