Skip to content

Jurnalism de după gratii

November 4, 2009

threatened_voices1Jurnalismul online a schimbat nu doar modul de comunicare, ci si perceptia asupra media. Jurnalistii au capatat pentru prima oara puterea de a se exprima complet liber, de a relata razboaie in direct si de a – si sustine opiniile fara teama vreunei constrangeri redactionale. Ei au intrat insa in vizorul autoritatilor, incapabile sa gestioneze acest fenomen.

Peste 45% dintre ziaristii aflati in inchisoare sunt freelanceri online sau pur si simplu bloggeri. Potrivit Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor, ei nu figureaza pe statele de plata ale niciunei organizatii media si adesea, nu au nici resursele materiale, nici sprijinul politic care le-ar permite sa- si mentina independenta.

Global Voices Advocacy lanseaza un nou site, Threatened Voices, in ajutorul celor ce vor sa- si pastreze libertatea de exprimare online. Conceput ca o platforma de culegere a datelor destinata organizatiilor si activistilor de profil, site-ul include o harta interactiva a lumii.

Harta permite vizualizarea cazurilor de bloggeri arestati in toate colturile globului, cu linkuri catre povestea fiecaruia. Sunt povesti care merita citite.

Daca aveti una de acest gen, iata cateva linkuri utile… Committee to Protect Bloggers, The Arabic Network for Human Rights Information, Reporters without Borders, Human Rights Watch, CyberLaw Blog, Amnesty International, Committee to Protect Journalists.

Advertisements
3 Comments leave one →
 1. November 5, 2009 8:53 pm

  Vad ca si din Europa sunt cateva povesti!
  Eu cred ca jurnalismul online a spart monopolul informatiei.

  • November 6, 2009 3:44 pm

   Da, tocmai de asta libertatea sectorului online nu e bine-văzută, iar diverse instituții fac demersuri să o limiteze pe cale legală.

Trackbacks

 1. Stirile de la miezul noptii | Reporter Virtual

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s