Skip to content

Între Moscova și București?

November 6, 2009

alegere2.bigSunt moldovenii obligați să aleagă între Moscova și București? Nu sunt, dar se pune pe tapet ideea c-ar trebui să fie. Pe măsură ce se apropie iar momentele electorale de la Chișinău, tema unirii e scoasă în față, fluturată cât să agite spiritele, să dea subiect de dezbateri și eventual, de noi acuzații la adresa Bucureștiului, dacă ceva n-o să meargă bine la următoarea lecție de democrație…

Apar sondaje care să demonstreze ce trebuie sau nu demonstrat, și se întâmplă evenimente care să te ducă cu gândul că sondajele în cauză chiar demonstrează ceva…

Evenimente cum ar fi recenta manifestație a unor tineri de la Chișinău, care au cerut oficializarea limbii ruse ca limbă de stat, cum ar fi agresarea unui deputat comunist în plin centru al orașului… și lista continuă.

Moldovenii de peste Prut se simt și acum apropiați de doctrina comunistă. Cel puțin așa arată un sondaj al IMAS Chișinău, publicat de Jurnal.md. Acesta estimează că Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) i-ar învinge pe comuniști la alegeri, dar PCRM ar obține, singur, aproape 30% din voturi. Ex-comunistul Marian Lupu e pe primul loc în topul încrederii populației, cu 47%, urmat la numai 7 procente diferență de Vladimir Voronin. Actualul premier Vladimir Filat e pe locul 3, cu 35%. Sondajul mai arată o creștere a încrederii în legislativ, în paralel cu diminuarea încrederii în instituția prezidențială.

Cât despre apropierea de România, calea e încă lungă, dacă e să ne luăm după rezultatele sondajului. 59% dintre cei intervievați cred că limba moldovenească și cea română nu sunt la fel și doar 12% sunt de părere că Chișinăul ar trebui să fie mai aproape de București. Aproape 40% se uită încă spre Moscova…

Majoritatea moldovenilor privesc cu indiferență problema Transnistriei, vor în Uniunea Europeană dar nu și în NATO. Și, nu în ultimul rând, cei mai mulți sunt convinși că AIE va încerca să realizeze unirea Republicii Moldova cu România.

Sondajul IPP Chișinău, care dă – voalat ce-i drept, credit comuniștilor și Moscovei și merge pe vechea carte a unirii, mă face să-mi pun serioase semne de întrebare. Cu atât mai mult cu cât un Baromentru de Opinie al aceluiași institut, apărut, ca și cel de acum, într-un moment politic important – în pragul alegerilor din primăvară, mergea exact pe aceleași idei. La data respectivă, conform IPP, 60% dintre moldoveni preferau Rusia lui Putin si Medvedev și numai 8% considerau România un partener strategic. Și n-a fost așa… Și nu va fi nici acum, pentru că moldovenii nu trebuie să aleagă între cele două, ci doar să aleagă liber și în deplină cunoștință de cauză. Dacă se poate, neinfluențați de păreri, argumente (n-am spus sondaje…) preconcepute, care să-i facă să creadă că nu există o linie de echilibru. Linia există. E o linie politică de viitor, nu un prag în fața căruia sunt obligați să decidă de ce parte vor rămâne.

Advertisements
6 Comments leave one →
 1. November 6, 2009 1:43 pm

  Welcome back, Nadia !

  • November 6, 2009 1:48 pm

   Multumesc mult, Gabriela!
   PS Ti-am citit cu mult interes ultimul articol. Ai spus cam tot ce se putea spune despre Rusia si China!

 2. November 6, 2009 1:51 pm

  Am fost saptamana asta la Chisinau la un forum. Impresia formată (mă rog, atât cât poţi să-ţi formezi o opinie în taxi, rutiera sau la hotel) e că lucrurile sunt pe drumul… european. Desi sincer nu prea stiu cum vor convietui intelegerile moscovite ale lui Marian Lupu cu aspiratiile europene ale premierului Filat…

  • November 6, 2009 3:38 pm

   Tocmai, e greu de crezut că vor conviețui. Răspunsul la întrebare e cu atât mai dificil, cu cât înțelegerile în cauză nu sunt cunoscute. Oficial, nu există.

 3. November 6, 2009 6:37 pm

  Moldovenii au ales comunismul pentru ca alt regim nu au cunoscut.
  Pe masura ce Republica Moldova alege calea europeana, o sa se intample exact ce s-a intamplat atunci cand Gorbaciov a dat drumul la glasnost si a inceput perestroika.
  Chiar daca nu este perfecta, democratia este cea mai buna forma de organizare sociala, o dovada ca democratia functioneaza fiind alegerea lui Obama in functia de presedinte al SUA.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s