Skip to content

Luxul presei

November 6, 2009

jurnalismjurnalismjIndustria media și tehnologiile pe care le utilizează sunt într-o continuă schimbare. O recunosc toate marile companii din domeniu.

Acestea sunt de acord asupra faptului că schimbarea n-ar trebui să afecteze calitatea sau conținutul produselor media, dar invocă criza globală drept o scuză, un lait-motiv care să le ascundă incapacitatea de a gestiona situația.

În timp ce companiile media încasează profituri importante – chiar dacă nu sunt aceleași cu cele obținute acum câteva luni, jurnaliștii din toate sectoarele se confruntă cu tot mai multe dificultăți. Ziariștii vremurilor de azi au trecut prin toate (și nu vorbesc doar de cei din România), de la reducerea salariilor la cea a locurilor de muncă, până la limitarea libertății de exprimare, adesea pur și simplu de dragul creșterii audienței sau tirajului. Jobul tinde să abandoneze valențele care au consacrat mass media drept una dintre puterile statului. Iar cei ce nu l-au abandonat încă susțin că munca lor a devenit o simpla combinație între cea de call-center și operator de date. A ieși pe teren e un lux, a te documenta fie și câteva ore e un lux. A face presă e un lux. Doar că nu toți sunt dispuși s-o recunoască. Sau nu dă bine la imagine, sau adio post.

Printre cei ce-o recunosc și fac o adevărată campanie în  acest sens, de peste un an, sunt jurnaliștii francezi. Deciși să-și apere cu orice preț profesia și ridicând problemele cu care se confruntă la nivel de stat, ei au făcut apel la președintele Nicolas Sarkozy. Într-o scrisoare deschisă adresată Elysee-ului de către sindicatele din domeniu – ieri, cu ocazia Zilei Europene a Jurnaliștilor, i-au cerut atât acestuia cât și opiniei publice să le creeze condițiile care să le permită să-și facă cu adevărat meseria.

Ce reclamă jurnaliștii francezi? printre altele, inexistența unor planuri sociale pentru sectorul media, starea tot mai precară a profesiei și respectarea dreptului la protecția surselor (că veni vorba, inexistent în legislația românească). Cotidianul francez Le Monde redă apelul cât se poate de expresiv al secretarului SNJ, Alain Girard.

“Redacțiile sunt din ce în ce mai puțin independente, ceea ce duce la crearea unei confuzii crescânde între comunicare și informare.”

Codul deontologic al profesiei se numără și el printre motivele de nemulțumire. Așa cum e conceput în prezent, atrage aproape exclusiv răspunderea jurnaliștilor și nu a instituției media pentru care lucrează și care dictează întotdeauna politica editorială.

Ce se-aude cu subiectul în România? Hello, organizații sindicale! Nice to (not) hear you!

Advertisements
6 Comments leave one →
 1. November 6, 2009 6:28 pm

  Avand in vedere situatia ziaristilor angajati pentru marile trusturi de presa, este evident de ce marile companii mass-media ii considera pe bloggerii nejurnalisti o amenintare la adresa industriei.

  • November 9, 2009 7:19 am

   Ar fi mai simplu să recunoască importanța segmentului, care e deja consacrat în media. Probabil asta se va întâmpla în timp…

 2. ariane permalink
  November 6, 2009 6:51 pm

  Draga Nadia,
  Iar ai “reusit” o demitizare! Adio democratia informatiei! Intr-adevar o situatie pandemica! Concentrarea puterii in cateva maini (si minti) toxice !

  • November 6, 2009 7:01 pm

   Ariane, dacă aș fi reușit-o eu… Constat doar, fără nicio plăcere, o stare de lucruri generalizată. Unii măcar fac eforturi pentru depășirea ei. La noi, rien de rien de rien, că tot era vorba de presa unui stat recunoscut drept etalon al democrației. Și totodată, al presei de opinie, nu de info standard. Când spun de opinie, înțeleg că jurnaliștii în cauză își spun opiniile lor, nu se transformă într-o portavoce a unor grupuri, persoane, interese etc… Și reușesc asta respectând linia/culoarea politică editorială, așa cum e de altfel declarată pe față- dreapta, centru-dreapta, stânga etc…

 3. November 8, 2009 3:49 pm

  Nadia, ai pus punctul pe i. O seara minunata. Cu stima, Octav!

  • November 9, 2009 5:37 am

   Mulțumesc, Octav. În ce priveste punctul, vorba unui clasic… Toate astea, recunosc, nu rezolva mare lucru!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s