Skip to content

Manipulare Web2.0

November 9, 2009

dInstituțiile de orice fel – de la cele media la societățile comerciale, partidele politice sau chiar administrația de stat, abuzează adesea de resursele Web 2.0 pentru a-și susține produsele, politica, doctrina, candidatul.

Tehnica e simplă. Se creează bloguri fals independente, profile la comandă pe anumite rețele sociale, sau se stimulează pur și simplu discuțiile pe forumuri, dându-le o orientare anume. Internauții capătă impresia că au un cuvânt de spus și cuvântul lor va fi ascultat, când de fapt, joacă mai curând rolul de actori decât de consumatori de info.

Comentariile negative au un rol important. Aproape că predomină, dar argumentele sunt scrise de asemenea manieră, încât te duc cu gândul la contrariul a ceea ce susțin. Același rol îl au și zvonurile. Dezmințite prin discuții banale sau veritabile polemici, transformă pericolele într-o adevărată reclamă pentru cauza în sine. Autenticii utilizatori web răspund cu argumente în favoarea teoriei care trebuia demonstrate… Și astfel se creează publicitatea dorită.

Un sondaj al The Economist Intelligence, realizat în SUA și Europa împreună cu biroul internațional de consultanță și management Celerant Consulting vine în sprijinul acestei teorii. Conform rezultatelor acestuia, majoritatea instituțiilor s-au folosit de amenințarea crizei globale drept o adevărată oportunitate de afaceri, menită să sporească profitul sau să demonstreze necesitatea adoptării unor măsuri de neacceptat în vremurile moderne (ceea ce, în paranteză fie spus, susțin și eu de câteva luni bune pe acest blog, fără a prezenta însă argumente științifice).

Sondajul nu mai e o noutate – datează de vreo două săptămâni. Dar situația nu s-a schimbat și nici nu dă semne că s-ar schimba prea curând. Detalii aici.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. ariane permalink
  November 9, 2009 7:12 pm

  In adolescenta am fost fascinata, dar si intrigata( chinuindu-ma in “labirint” ore in sir) de romanul lui James Fowles -Magicianul. Apoi a mai aparut un “clue” -filmul american, usor comercial , dar ca un laser de drept, in mesaj, “The Imagemaker” – Creatorul de imagini (traducere romaneasca , zic eu, nefericita!). Din pacate , Forumul Divin, cred ca isi pune intrebarea: ” E drept ca o masa de oameni sa manipuleze masele? (vulgar spus “prostimea”)? Nu e un pacat? Inteligenta distructiva nu e mai periculoasa decat simplitatea curata si “naiva”?

 2. November 9, 2009 7:55 pm

  Drept sau nu, e pur si simplu real… Simplitatea curata si naiva e depasita, dupa cum se vede.

 3. November 10, 2009 9:21 pm

  Si eu am citit cartea scrisa de James Fowles -Magicianul, si am recitit-o de cateva ori pentru ca nu am inteles-o din prima.
  Unul din bloggerii care umbla cu cioara vopsita este neinfectatul de comunism.
  Pe bloggerii asa zis independenti si care incearca sa creeze curente de opinie si sa manipuleze internautii ii recunosti destul de usor pentru ca au blog gratuit pe platforma wordpress sau blogspot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s