Skip to content

Avion rusesc vs. tractor chinezesc

November 30, 2009
tags: ,

Quod erat demonstrandum nu exista in panseurile de fata. Doar ca exemplele de mai jos m-au dus cu gandul la un banc din vremurile pre-decembriste. Alea in care n-aveam datorie externa, concedii fara plata lucrate, criza si somaj, dar nici dreptul de a ne spune deschis opinia (nu c-ar ajuta!).

Iata bancul…

La granita ruso-chineza, un avion rusesc de vanatoare a atacat un tractor pasnic al chinezilor. Tractorul a ripostat, doborand avionul de vanatoare.

Iata si faptele. Sper ca veti identifica singuri si mai ales, la timp, atat avionul rusesc, cat si tractorul chinezesc.

Incearca Rusia sa deschida un nou capitol in relațiile cu NATO si Bruxellesul? Sau dimpotriva, vrea iar sa-si impuna punctul de vedere (in stilul nimic nu se poate fara Rusia!), uzând în final de arta diplomatiei?

Rusia a conceput pe cont propriu un proiect de tratat privind securitatea europeană, trimis deja marilor organizatii internationale. Elaborat pe principii similare tratatului Aliantei, documentul moscovit pune un accent deosebit  pe prevederi specifice articolului 5 –  statele semnatare sa-si ofere reciproc asistenta militara, sa nu poata participa sau sprijini actiuni de natura sa puna in pericol interesele partenerilor, si sa nu permita declansarea unor actiuni agresive de pe teritoriul lor.
Moscova si-ar dori ca acesta sa fie semnat de principalele organizatii internationale, militare sau nu, si de statele membre. Printre ele – Uniunea Europeană, NATO, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, Comunitatea Statelor Independente. Dmitri Medvedev sustine ca Rusia e deschisa oricaror propuneri aceasta tema, si ca reforma in curs a UE n-ar avea cum sa o afecteze.

Planul B
Liderul rus si-a anuntat prima oara intentia de elaborare a unui astfel de tratat la scurta vreme dupa instalarea la Kremlin. Presa rusa a speculat la acea data ca initiativa purta de fapt marca lui Vladimir Putin, ca facea parte din planul de preluare a puterii intre vechea si noua garda de la Kremlin (vestitul scenariu cu intindere pana in 2011). Mai mult, era considerata un fel de varianta de rezerva, menita sa impuna cu duhul blandetii suprematia Rusiei, daca alte metode ar fi esuat.

La data respectiva, Medvedev motiva necesitatea tratului pe baza unor norme ale dreptului international. Pornind de la acestea, rezulta – Medvedev dixit – ca ar cam fi timpul ca principiul securitatii indivizibile sa fie legal consacrat.

Nu c-as pune cumva la indoiala onestitatea Rusiei, pe care nici prin minte nu-mi trece s-o banuiesc de vreo intentie ascunsa, in profit propriu, fata de marile puteri sau de micile state regionale. Imi pun doar cateva intrebari, cu ochii pe ultimele stiri ale momentului, dar si pe cele mai indepartate…

Rusia e implicata in cateva conflicte inghetate, a caror rezolvare va avea loc candva in bataia lunga a istoriei. Pana atunci insa, are nevoie de ceva garantii sau ca nimeni n-o s-o calce pe conflictele alea – cand ii e lumea mai draga (mai inchide cate-un robinet, mai face vreun exercitiu la granite etc) cu vreo rezolutie de prost-gust sau cu vreo debarcare de transporturi umanitare, cu tehnica aferenta cu tot. Si ce poate fi mai bun decat un proiect de tratat, fie el si la faza de discutii?

Daca UE va face sau nu vreun compromis in directia asta (si ceva imi sopteste c-o sa cam faca pe ici pe colo) e o alta discutie. Pentru moment, mai interesant mi se pare sa aruncam o privire pe agenda externa a Moscovei in aceasta perioada, sa corelam datele in cauza cu initiativa Tratatului made in Moscow si sa tragem singuri concluziile. Acolo unde se poate…

 

Georgia, mon amour

Daca n-a  intrat in NATO pe usa din fata, Moscova incearca sa intre pe cea de serviciu.

Rusia a avut intotdeauna portile inchise catre tehnica militara a NATO. Portile sunt insa pe cale sa se deschida cu discretie. Kremlinul vrea sa cumpere de la francezi o nava de atac – mai exact, un poertelicopter din clasa Mistral, destinat Flotei Nordului. Negocierile au intrat intr-un stadiu avansat, odata cu recenta vizita a premierului rus la Paris – pe motivul participarii la o intalnire pe teme de energie, la care desigur, subiectul nici n-a figurat pe ordinea de zi. Contractul ruso- fracez bate spre jumatate de miliard de euro, luand in calcul si solicitarea Moscovei, de obtinere a licentei pentru fabricarea altor patru portelicoptere de acelasi tip.

Mistral-ul e destinat Flotei Nordului, si desigur – asigura pe toate caile Statul Major al armatei ruse, n-ar folosi la mare lucru, decat la revigorarea pescuitului oceanic. Care e in grava suferinta si chiar pe cale de disparitie, pentru ca guvernul n-a mai facut investitii in zona asta.

Ex-presedintele rus pare insa sa fi uitat, la Paris, punctul de pornire – cum s-ar zice, pozitia oficiala. ‘Nu am decis nimic referitor la Mistral. Noi suntem clienţii, voi aveti marfa’. Acesta e raspunsul dat unui ziarist francez, curios sa stie in ce masura temerile Georgiei – cum ca portelicopterul ar putea fi utilizat de Moscova intr-un atac impotriva sa, sunt sau nu reale…

Axa răului

Până se finalizeaza deal-ul cu Mistral-ul, Moscova se uita si prin vecini. Aceeasi… Printre ei, in poll-position, Iranul. In timp ce Teheranul face demonstratii de forta pe fata, Rusia anunta ca e gata sa extinda cooperarea energetica cu regimul Ahhadinejad. Republica Islamica si Federatia Rusa au semnat un protocol de infiintare a unui joint-venture pentru a desfăşura proiecte de investiţii în domeniul energiei. Tot Rusia va finalize curand constructia centralei nucleare Bushehr din Iran.

Intamplator…

Toate acestea, desigur, sunt intamplatoare. Nu au nicio legatura cu o serie de evenimente in derulare, cum ar fi schimbarea de structura a Uniunii Europene, alegerile din Ucraina, Moldova, Romania, luptele politice din Georgia etc…

Advertisements
2 Comments leave one →
  1. December 3, 2009 11:29 pm

    Dar tractorul chinezesc unde este ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s