Skip to content

Chișinău – prea puțin, prea târziu

December 3, 2009

După opt luni de la protestele anticomuniste din aprilie, procuratura generală de la Chișinău a decis să investigheze întreg stafful Ministerului moldovean de Interne.

Până acum, nu s-a lăsat nici cu vinovați, nici cu pedepse, după ce numeroși moldoveni au fost arestați, maltratați, șicanați… Câțiva polițiști suspectați că i-ar fi torturat pe manifestanții arestați au fost temporar trași pe dreapta. Moartea lui Valeriu Boboc tot nu s-a lămurit. Cei care-au depus plângeri au primit câte un număr de dosar, și cam atât. Va face lumină Procuratura, măcar în al doisprezecelea ceas? Decizia de azi ar fi avut poate ceva mai multă credibilitate, dacă n-ar fi fost anunțată cu numai câteva zile înaintea alegerilor para-repetate din Republica Moldova. Așa, are un oarece iz de atragere de capital electoral…

Până când Procuratura va finaliza ancheta (dacă o va face), Asociaţia „Pro Europa” a formulat un punct de vedere. Unul pe care, de altfel, presa îl tot vehiculează din aprilie încoace. Și anume, că acțiunile violente, începute prin devastarea Parlamentului de la Chișinău, au avut loc sub bagheta SIS și, evident, la solicitarea partidului care era în toate. Dixit!


Advertisements
2 Comments leave one →
 1. December 4, 2009 8:11 am

  Trebuie sa va amintiti ca ministrul Catan a fost confirmat in function doar in data de 26 Septembrie si ca procurorul general Zubco a fost numit doar in data de 12 Octombrie. Prioritatea pentru amindoi era stabilirea controlului asupra aparatului.

  Trebuie si sa ne amintim ca un caz impotriva unui infractor trebuie construit cu diligenta si grija, ca sa nu fie atacata la instanta mai tirziu.

  Cred ca lucrurile se va clarifica dupa 7 Decembrie. Interesul PD-ului este de a inlocui pe PCRM la centru-stinga, ce inseamna ca Lupu are un interes clar ca cit mai multi comunisti sa fie dupa gratii.

  • December 9, 2009 6:11 pm

   Am amanat intentionat raspunsul pana dupa 7 decembrie. A trecut 7, a trecut si 8…si nu se intrevede nimic bun.

   Da stiu cum se construieste un caz, si am o vaga idee despre cat a fost de dificila tranzitia la institutiile in cauza. Insa imi amintesc in acelasi timp despre dosare nerezolvate cu anii, construite ani de zile pana la a deveni inatacabile si ramase nerezolvate pana la trecerea termenului legal.

   Si in plus, nu stiu ca vreun politician moldovean sa-si fi inclus problema asta pe lista de prioritati. Si nu cred s-o faca nici de acum incolo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s