Skip to content

Despre UDMR, cu mândrie

December 8, 2009
tags: ,

UDMR ia în calcul intrarea la guvernare… Așa cum a făcut-o mereu după înființare, orice formațiune politică ar fi fost la putere. Ceea ce n-ar trebui să mire pe niciun cetățean care e cât de cât la curent cu viața politică românească. Formațiunea lui Marko Bela, care a susținut de formă (nu din suflet cum arata cele sub 35 de procente din HARCO-ul mult râvnit) alianța de conjunctură a social-democraților și liberalilor, își îndreaptă acum privirea spre PDL, ca la concursurile în care câștigătorul ia totul.

UDMR n-a fost și nu  va fi niciodată câștigător, mai ales că n-a reușit să-și facă ordine în curtea proprie. Dar se mulțumește cu resturi, de orice culoare politică ar fi ele. Pentru simplul motiv că se vrea mereu la guvernare, și că reușește să intre mereu la guvernare. De ce și cum, chiar n-are rost să discutăm.

Blog de freelancer a stat până acum departe de politica autohtonă. Și va sta în continuare… Aceasta e doar o abatere trecătoare… Una determinată de conjunctura actuală, ce m-a făcut să revăd articole scrise cu ani în urmă.

În loc de comentarii, m-am decis să mă autocitez. Nu-mi cer drepturi de autor, nu intru în conflict cu publicațiile pentru care am lucrat. E doar un remember electoral al unui cetățean jurnalist, fără culoare politică.

Bilanț (http://www.cronicaromana.ro/partidele-politice-obiectivele-pentru-2007statutul-minoritatilor-si-alegerile-pentru-pe-prioritatile-udmr.html)

Nu putini sunt aceia care sustin ca UDMR are cei mai buni lideri politici din Romania. In frunte cu mai-marele Marko Bela, acestia au reusit sa aduca Uniunea la guvernare in mai toate ecuatiile politice posibile. Incepand cu perioada 1996-2000, cand alaturi de PD, PSDR si CDR a fost in cartile guvernarii, continuand cu mandatul 2000-2004 cand a sustinut parlamentar Cabinetul Nastase, si nu in ultimul rand din decembrie 2004 cand a participat la coalitia de guvernamant impreuna cu PC si Alianta D.A., UDMR a profitat la maximum de voturile putine, dar de prea multe ori indispensabile ale parlamentarilor sai.

Daca in precedentul mandat, liderii Uniunii nu pierdeau nici un prilej de a se vaita pentru relatia “ineficienta” cu PSD, in ultimii doi ani acestia nu ezita sa regrete fosta colaborare cu social-democratii, criticand-o vehement pe cea cu Alianta D.A. si PC. Statutul minoritatilor si autonomia teritoriala pe criterii etnice au reprezentat prioritatile Uniunii, aceasta formatiune utilizand intreg arsenalul din dotare, de la amenintari cu iesirea de la guvernare si un discurs radical, la promisiunile facute partenerilor de guvernare. In contextul tergiversarii adoptarii controversatului proiect de lege privind Statutul minoritatilor, mai-marii Uniunii sunt decisi sa paraseasca actuala Coalitie, nemultumiti de “dualismul” PD si PC. Nu putem sa nu reamintim aici doua dintre faptele “de glorie” ale parlamentarilor UDMR. Senatorul Gyorgy Frunda surprindea viata politica romaneasca si nu numai declarand la inceputul anului ca in calitate de presedinte al grupului parlamentar de la APCE nu reprezinta Romania… In fata unei reactii anemice a partenerilor de guvernare, Frunda a… ramas in aceasta importanta functie. Spre sfarsitul anului, insusi liderul Marko Bela, in calitate de vicepremier al Cabinetului Tariceanu, vorbea la Budapesta in cadrul unei sedinte comune de guvern romano-maghiara despre autonomia teritoriala… in limba maghiara (?!).

UDMR: “Avem experienta guvernarii” (http://www.cronicaromana.ro/cu-sprijinul-psd-avem-un-nou-guverntariceanu-a-inmatriculat-tandemul-pnl-udmr.html)
Senatorul Verestoy Attila, reprezentantul grupului parlamentar al UDMR, a susținut de la tribuna plenului Parlamentului, ca ministrii UDMR au fost propusi in noul cabinet Tariceanu pe motive intemeiate. “Pentru noi, cei de la UDMR, aceasta zi are o alta semnificatie pentru ca avem o experienta, data de cei 17 ani petrecuti alaturi de alte partide politice. UDMR-ul a facut parte din sase guverne si cred ca noi avem experienta dialogului, a unor reusite, dar si a unor esecuri asumate. Am avut sansa de a fi parteneri PNL-ului in acest drum anevoios, dar care, cred eu, are sansa unui viitor bun”, a spus Verestoy. Acesta a adaugat faptul ca liderul formatiunii din care face parte, Marko Bela, nu ar fi trebuit sa fie atat de des criticat si citat de ceilalti lideri ai partidelor parlamentare (aluzie la discursul presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor – n.r.). “Incepem o perioada dificila de acum incolo. Pe mine ma mira cat de mult preocupa soarta UDMR-ului pe liderii altor partide politice. Eu cred ca trebuie ca fiecare partid sa se intereseze de el. M-a mirat faptul ca s-au dat ample citate din discursurile lui Marko Bela”, a adaugat Verestoy.

Eventual, vot preferential pe lista (http://www.infonews.ro/art_62818_-Daca_Parlamentul_emite_in_timp_util_legea_privind_votul_uninominal_-_Basescu_renunta_la_referendum.html)
Liderul UDMR, Marko Bela, a condus delegatia Uniunii, din care au mai facut parte, printre altii, ministrii Zsolt Nagy si Laszlo Borbely. Acesta a reiterat pozitia deja cunoscuta a Uniunii: impotriva introducerii votului uninominal si a referendumului. In pofida acestui fapt, Marko Bela este de parere ca toti liderii partidelor politice ar trebuit sa raspunda invitatiei sefului statului, de a participa la consultarile privind votul uninominal, pentru mentinerea dialogului institutional. Functie de rezultatul consultarilor, UDMR ar putea agrea, in anumite conditii, un sistem electoral bazat pe votul majoritar preferential pe lista.

UDMR: “Avem experienta guvernarii”
Senatorul Verestoy Attila, reprezentantul grupului parlamentar al UDMR, a declarat marti de la tribuna plenului Parlamentului, ca ministrii UDMR au fost propusi in noul cabinet Tariceanu pe motive intemeiate. “Pentru noi, cei de la UDMR, aceasta zi are o alta semnificatie pentru ca avem o experienta, data de cei 17 ani petrecuti alaturi de alte partide politice. UDMR-ul a facut parte din sase guverne si cred ca noi avem experienta dialogului, a con<\/iframe>’, WIDTH, 270, TITLE, ”, SHADOW, true, FADEIN, 200, FADEOUT, 200, STICKY, 1, CLOSEBTN, true, CLICKCLOSE, false)” onmouseout=”UnTip()”>lucrarii, a unor reusite, dar si a unor esecuri asumate. Am avut sansa de a fi parteneri PNL-ului in acest drum anevoios, dar care, cred eu, are sansa unui viitor bun”, a spus Verestoy. Acesta a adaugat faptul ca liderul formatiunii din care face parte, Marko Bela, nu ar fi trebuit sa fie atat de des criticat si citat de ceilalti lideri ai partidelor parlamentare (aluzie la discursul presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor – n.r.). “Incepem <\/iframe>’, WIDTH, 270, TITLE, ”, SHADOW, true, FADEIN, 200, FADEOUT, 200, STICKY, 1, CLOSEBTN, true, CLICKCLOSE, false)” onmouseout=”UnTip()”>perioada dificila de acum incolo. Pe mine ma mira cat de mult preocupa soarta UDMR-ului pe liderii altor partide politice. Eu cred ca trebuie ca fiecare partid sa se intereseze de el. M-a mirat faptul ca s-au dat ample citate din discursurile lui Marko Bela”, a adaugat Verestoy.
Advertisements
4 Comments leave one →
  1. December 8, 2009 10:17 pm

    Politica se face cu bani, iar UDMR-istii isi dau seama ca daca nu mai sunt la putere, alte formatiuni politice ar putea acapara alegatorii de origine maghiara.

  2. December 8, 2009 11:04 pm

    Pai eu cred ca cetatenii de etnie maghiara ar putea incepe sa devina simpatizanti PDL, PNL, PSD, UCM, nu trebuie sa devina captivi ai unui partid etnic.

    Daca UDMR nu este la guvernare, in maxim 3 ani se va produce o reorientare, asa cum s-a produs la actualele alegeri prezidentiale, cand simpatizantii UDMR au votat un alt candidat in afara de cel propus si sustinut de UDMR.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s