Skip to content

Diaspora dixit?

December 9, 2009

Ne-a decis sau nu diaspora soarta? Dacă da, de ce? O explicație posibilă pe blogul unei moldovence care chiar știe despre ce vorbește (http://observatoare.ziarulstrazii.com/?p=2304)

nu ştim noi să profităm

Am lăsat messengerul deshis şi-am mers la bucătărie. La reîntoarcere am găsit câteva mesaje din partea unui amic din Suceava :

Bună, Oxi, de mult n-am vorbit, ce se mai aude pe la voi ?

Am văzut la tine pe blog că aţi ieşit în centru şi-aţi aprins lumânări. Frumos gest. Sincer, nu ştiam că au fost şi morţi. Şi la noi în 89 au fost, mai mulţi chiar.

Măcar dacă se schimba ceva la voi, dar aşa tot comuniştii au câştigat. Sau nu ? Urma să fie alegeri vara. Tu ai mers tot la Bucureşti să votezi ? Cine a câştigat atunci ?

Văd că nu-mi răspunzi. Cred că eşti ocupată sau nu eşti la calculator. Vorbim cu altă ocazie. Succes la facultate, pa

Când am revenit  nu mai era online. N-am mai reuşit să-i răspund la întrebări. Dar după ce-am citit replicile sale, am rămas cu un nod în gât şi cu mai multe întrebări la care nu pot să găsesc explicaţie.

După investirea noii conduceri, parcă a mai pierit un pic tensiunea. Cetăţenii români pot circula liber. Deocamdată. S-ar putea ca alegerea preşedintelui să eşueze, să ne trezim din nou cu alegeri anticipate, vin iar roşii la putere şi-atunci s-au terminat toate relaţiile moldo-române. De ce nu se valorifică momentul de acum ? Dacă în ziarele, site-urile, televiziunile  din România ar fi promovată acum R.Moldova, ar creşte numărul de doritori de a ne vizita ţara. Nu vorbesc de ştiri despre politică, ci informaţii mult mai diverse, destinaţii turistice, locuri în Chişinău de distracţie, cluburi, concerte ce-ar putea trezi interesul celor din România. Nu e vina jurnaliştilor români, dar mai mult a noastră, nu ştim să profităm de momente (unice poate în ultimul deceniu) ca să ne promovăm.


Advertisements
11 Comments leave one →
 1. December 9, 2009 9:22 pm

  Si de ce mi-as dori eu sa fie promovata Rep. Moldova, cand Romania nu este promovata si strainii care vin la noi inca se mai intreaba cum stau lucrurile cu copiii abandonati si nu stiu altceva despre aceasta tara?

  • December 10, 2009 6:29 pm

   Minunat ar fi o promovare pentru ambele. Din păcate și România și Moldova stau prost la acest capitol.

 2. daniela permalink
  December 9, 2009 9:24 pm

  TE ROG SA II TRANSMITI ACESTEI PERSOANE SI ALTORA ASEMENI EI CATEVA CUVINTE DESPRE SI PENTRU ROMANII DIN DIASPORA
  Din Româniile lor exotice în care au emigrat de sila României reale va fi, probabil, foarte distractiv să privească şi să comenteze mai departe cu adînc şi sincer patriotism despre cum ne-au salvat pe noi de… angosele şi frustrările lor. Din realităţile Româniilor lor însorite, profund cunoscători ai realităţilor din ţară ne vor trimite mai departe sfaturi cum să trăim, cum să ne creştem copiii, ne vor învăţa ce ar trebui să ne punem pe masă de pe o zi pe alta. Ne vor deschide ochii, ne vor ajuta să alegem ce este mai bine pentru noi la noi în casă şi vor savura cu îngăduinţă cum ne vom descurca noi cu sărăcia, pensiile, cu criza, cu spitalele dărîmate, cu tranşele FMI, cu inflaţia, cu şomajul, cu anticipatele sub magica baghetă a prea-cinstitului luptător împotriva tenebrelor trecutului care coborîseră orbul găinii peste ochii a cinci milioane de români. Din moment ce evidenţa e… evidentă este ridicol să ne plîngem de milă şi să nu constatăm cît de ridicolă şi acră poate fi o şampanie destupată înaintea sorocului! Era de aşteptat oricum ca de luni viaţa noastră să fie identică aceleia de vineri ba chiar mai plină de datorii dată fiind apropierea scadenţelor. Peste alţi cinci ani – vom fi şi mai puţin tineri, aşadar mai înţelepţi! – de îndestulătoare binefaceri marca Boc, Udrea, Voinescu, TRU, Preda, Videanu, Flutur,Blaga conduşi cu destoinicie de către prim-preşedintele de partid şi de stat vom recunoaşte umili : “E adevărat, nu ne-a ciuruit nimeni… nici în plex cu pumnul, nici în faţă cu pumnul! Vă mulţumim!”

  • December 10, 2009 6:36 pm

   Daniela, e al naibii de dureros ce spui, pentru noi toți. Dar nu uita că nici dincolo de Prut viața nu e roz. Comparând, acum e mult mai roz la noi decât dincolo. Doar că asta nu e o comparație care să ne țină de cald. Nici nouă și nici lor. Și iar, să nu uităm că și în România, mulți au votat (indiferent pe cine) pentru un interes mărunt de moment – o plasă cu mâncare, banii de-o butelie, un radio, un telefon, o pilotă… sau, și mai rău, de teama de a-și vedea posturile desființate.
   Iar peste 5 ani, cum spui tu…parcă atunci începem să plătim datoria către FMI, nu? Începe balul, și va fi ceva mai mult decât pas în doi. Mulți vor intra în el, puțini îi vor face față cu bine.

 3. Bigdaddy permalink
  December 10, 2009 7:47 am

  Nu stiu daca e cazul sa afirmam ca diaspora a decis soarta alegerilor, doar pentru ca voturile din strainatate au ajuns ultmile. Oricum participarea la vot a celor din diaspora a fost uimitoare, fapt ce a dat calculele unora peste cap. Am citit aici (http://www.filiera.fr/node/8661) o reactie interesanta.
  – Alejas – doar pentru ca ai putea incerca sa fii altfel…ce zici?
  – Daniela – iti doresc intelepciune…

 4. December 10, 2009 10:34 am

  @bigdaddy poti face diferenta intre multe grupuri care au decis soarta tarii, pentru ca au votat cu unul sau altul, dar in nici un caz nu a fost o diferenta atat de mare (in favoarea lui Basescu) la o categorie, deci diaspora chiar a intors roata.
  Iar pentru moldoveni, teama de “rosii” trebuia sa-i “salveze” la alegerile lor si nu ale noastre. Poate ca romanii ar trebui sa voteze si ei pentru Moldova, sa le aleaga niste liberali. Nu mai mentionez ca la noi liberalii erau coalizati cu rosii, iar portocaliii sunt la fel de comunisti…

  • Bigdaddy permalink
   December 10, 2009 1:54 pm

   Intrebarea mea e: DE CE DIASPORA?!, de ce consideram ca voturile lor fac diferenta, doar pentru ca au fost contabilizate la urma? Daca 200.000 de romani din tara n-ar fi votat cu Basescu atunci am fi spus de ei ca au influentat rezultatele? De ce nu spunem de cei care n-au votat acest lucru, de ce nu ne referim la al 214-lea din rand, samd?!
   Asta-i nelamurirea mea.
   Cred ca fiecare dintre noi am influentat decisiv rezultatele, in egala masura si nu e normal sa vedem diaspora ca un “altceva” fata de marea masa de votanti.

  • December 10, 2009 7:15 pm

   Nu e important faptul că au fost contabilizate la urmă, ci faptul că au avut un rol decisiv. Desigur situația era identică și dacă voturile ar fi fost în favoarea candidatului perdant- ideea în sine rămâne aceeași.
   Nu votezi ca să fii sigur că ai cetățenie sau primești niște zeci de milioane la revenirea în țara- așa cum nu votezi nici pentru pachete. Votezi din convingere și alegi ce crezi că e mai bine.
   Am încercat să pun în discuție ideea, nu candidatul pentru că, repet, asta trece pe locul doi.

  • December 10, 2009 7:22 pm

   Da, vecină de blog… ar fi trebuit să aleagă altceva la propriile alegeri. Dar probabil la ei s-a întâmplat ca și la noi – mai ales în mediul rural.
   În ce privește alianțele electorale (ALE NOASTRE), recunosc, au fost de tot bip-bipul. Și sunt în continuare. Cam aici ar trebui căutată și problema, și soluția. Ar trebui început cu o curățenie de primăvară prin partide. Almanahele și alte chestii didactice prind bine în școli, nu neapărat în public. Și altele, și altele… Asta, citând ce motivații am auzit în jurul meu.
   Și nu te va crede nimeni că vei lupta împotriva unor moguli când te aliezi cu alți moguli. Sau nimeni n-ar fi consolat să schimbăm niște moguli cu alții.
   Hm…mă duce gândul la vechea reclamă Zaraza…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s