Skip to content

Regele a murit, trăiască Regele!

January 5, 2010

S-a dus și Ziua. S-au mai dus și alți jurnaliști. Spre ce? Spre altceva, spre online, poate spre nimic. Nu sunt primii, nu sunt ultimii, nu sunt cei din urmă. Sunt doar unii dintre cei mulți care se întreabă unde s-or duce și cum le va fi.

Le va fi greu orice drum ar urma, pentru că media tradițională a intrat în criză de identitate. O criză cu care zilierii de rând n-au nimic de-a face. Jurnalismul clasic e în plină transformare. Una de tipul somnul (na)rațiunii naște monștri. Costurile ridicate de editare, tipărite și distribuție fac ca tot mai multe publicații să renunțe la edițiile tipărite din cursul săptămânii, în favoarea edițiilor online. Așa sună explicațiile oficiale ale celor care le-au condus pe ultimul drum.

Soluția? Simplu… să punem de-o lege-a presei, până nu dispare de tot presa.

4 Comments leave one →
 1. January 5, 2010 9:59 pm

  citeam pe bloguri comentarii cum ca ziaristii performanti n-ar trebui sa se teama de restructurari, pt ca vor avea intotdeauna cautare. ma intreb daca asta se aplica si in cazul palmasilor sau doar al sefilor. e trist ca tocmai ziaristii, cei care dau in vileag ilegalitatile din sistemele statului, nu stiu sa-si apere drepturile.
  presa n-o sa dispara. poate doar daca s-o depolitiza si “demoguliza” (caz in care nu va mai avea sustinere financiara), ceea ce n-o sa se intample. or sa dispara doar dintre ziaristi, multi s-au reorientat deja catre alte domenii.
  personal, am sentimentul ca, in lipsa printului, presa scrisa o sa-si piarda savoarea. in fine, se poate dezbate mult si bine, ideea e ca pana una, alta, au ramas si vor mai ramane o gramada de oameni fara locuri de munca si asta este cel mai trist.

  • January 5, 2010 10:24 pm

   Doar in cazul palmasilor. Ziaristii nu stiu sa-si apere drepturile pentru ca nu vor sa o faca. Nu s-au privit niciodata ca o organizatie profesionala. N-au avut pe nimeni care sa le arate, sustina si apere drepturile. Sindicatele? N-au fost si nu sunt altceva decat o partie de lansare… Bruxelles, etc… Sad but true. Cum spuneam de ceva vreme, concediati dar multi.

 2. January 7, 2010 12:36 pm

  Mie imi pare rau pentru ei , dar asa se intampla atunci cand nu ai o meserie la baza!
  Meseria de ziarist ar trebui sa fie una complementara , si cu timpul sa devina meserie de baza .

  • January 7, 2010 7:14 pm

   Of man, uite că te contrazic. Asta e o meserie în sine și nu e una ușoară. E drept că pe lângă ea ar trebui să mai știi multe altele. Dar e ca-n tenis…unii știu, alții nu. Unii vor să învețe, alții cred c-au învățat destul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s