Skip to content

Șantajul petrolului

January 6, 2010

Ca de fiecare dată la început de an, Federația Rusă ține să-și arate supremația, uzând de marile sale atuuri – petrolul și gazele naturale. 2009 a debutat prin conflictul energetic ruso-ucrainean, care-a lăsat o parte din Europă în beznă (la figurat vorbind). Acum, adierea de furtună vine dinspre Belarus. Potrivit unei știri difuzate de o agenție internațională de presă, Moscova ar fi oprit, pe 3 ianuarie, furnizarea de petrol către Minsk – ca și în situația Ucrainei, pe motiv de neânțelegeri contractuale legate de condițiile de export.

Un caz similar – întâmplat cu 3 ani în urmă și vizând aceeași conductă petrolieră – Druzhba (ironic denumită Conducta Prieteniei), a avut loc după ce Rusia a decis dublarea prețului petrolului livrat către Belarus. Minskul a răspuns, ca și acum, încercând să aplice la rândul său Moscovei o taxă de tranzit. Uniunea Europeană s-a mulțumit cu proteste semioficiale de formă (hm… oare ce se-aude cu Carta energetică marca Putin?), iar conflictul a fost stins după ce s-a demonstrat ceea ce nu mai trebuia demonstrat.

Ar fi de amintit că Minskul depinde de Rusia, din punct de vedere energetic, în proporție de 85%. De aici, importă anual 4-5 milioane de tone de petrol brut destinat consumului propriu, și re-exporta în Europa 20 de milioane de tone. Proiectul anterior de acord dintre cele două state prevedea doar taxarea cantităților re-exportate și nu a celor pentru uzul intern. Rușii au cerut însă taxarea integrală, uitând că mai au nevoie de Belarus pentru ceva vreme. Nu de alta, dar în vară ar trebui să intre în vigoare mult-așteptatul acord de uniune vamală Rusia- Belarus- Kazahstan, care va deschide calea intrării comune a celor trei state în OMC.

Războiul comunicatelor

Știrea în cauză a fost dezmințită în numai câteva ore, cu precizarea că livrările de petrol continuă în ritmul normal, și către Belarus și de-acolo spre statele europene. Povestea s-a mutat apoi în sfera comunicatelor și declarațiilor de presă. Desigur, contradictorii. Consorțiul Belneftekhim, ce reunește companiile petroliere din Belarus, a negat orice problemă.

În paralel însă, o filială a societății Belenergo din Minsk a avertizat că ar putea stopa tranzitul electricității rusești în zona Kaliningradului, până la clarificarea condiţiilor de desfășurare.

Coincidență

Istoria cu Belarusul pare să fie un semnal, o atenționare cu iz politic din direcția Moscovei, și nu doar către Belarus. Una care pare să-și fi atins, cel puțin parțial, scopul. O dovedește de altfel un interviu al ministrului belorus al apărării, Youri Jadobine, interviu publicat pe siteul ministerului după povestea de mai sus.

Acesta spune, pe scurt, că întărirea cooperării cu Rusia a fost și rămâne o prioritate în politica externă a țării sale, iar integrarea reciprocă în sfera militară un joacă rol strategic în asigurarea securităţii naţionale. Adică integrarea dintre Rusia și Belarus.

Desigur, orice legătură între conținutul interviului și tensionarea relațiilor dintre Minsk și Moscova e cu totul și cu totul întâmplătoare. Chiar dacă unii analiști politici care caută pete-n soare spun că petrolul rusesc e și de data asta instrument de șantaj. Și chiar dacă ei susțin, printre altele, că administrația de la Kremlin n-ar fi privit cu ochi buni refuzul Minskului de a recunoaște independența celor două teriorii georgiene separatiste, Abhazia și Osetia de Sud.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. January 6, 2010 9:37 pm

  la mulţi ani, Nadia! un an nou cu mai multe împliniri decât cel care a trecut 🙂

  • January 6, 2010 10:59 pm

   Multumesc mult! La fel si tie!
   Nu cu mai multe – macar cu tot atatea cate au fost anul trecut… si deja e mare lucru.

 2. January 7, 2010 12:39 pm

  Mie mi se pare total aiurea ca mojicii aia din Belarus sa refuze sa intre in componenta Federatiei Ruse .

  • January 7, 2010 7:10 pm

   Shame! Nici n-ai ieșit bine de undeva și să refuzi să intri… asta e culmea aroganței!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s