Skip to content

În căutarea banilor pierduți

January 7, 2010

Presa scrisă nu mai are bani (nu că restul ar duce-o mai bine). Marile trusturi dâmbovițene sunt în pragul falimentului, patronii lor au alte afaceri care le permit să supraviețuiască. Așa că de ce-am dezbate public starea ziarelor românești? Cât despre online, așa ieftin cum e, are și el nevoie de ceva fonduri. Soluția perfectă – finanțarea integrală de către cititori, nu există nicăieri în lume. Ar fi finanțarea parțială de la bugetul de stat o alternativă pentru supraviețuirea presei tipărite? Prima idee e că astfel n-am face decât să ne întoarcem la presa guvernamentală sau de partid, pe principiul că nicio publicație nu va ataca tocmai instituția care-i asigură existența.

Cu toate acestea, măsura ar fi viabilă, dacă am dispune de legislația necesară.

Media americană a cerut subvenții încă din iarna trecută, imediat după ce cei 3 mari G ai industriei auto au obținut un astfel de ajutor chiar dacă nu dovediseră că sunt capabili să-l utilizeze eficient. Mai norocoasă, presa franceză le-a obținut deja. 80% din finanțare e nerambursabilă.

Online cu acte-n regulă

Tot în premieră, și online-ul francez va beneficia de subvenții. Cu niște condiții însă – și aici intervin reglementările legislative, care la noi lipsesc cu desăvârșire. Pentru a primi banii, siteurile de știri trebuie să fie legal înregistrate ca atare, ca și funcția de editor online. Funcție care – tocmai pentru a facilita ajutorarea presei, a fost special creată prin decret al primului ministru, cu nici trei luni în urmă. E drept, la capătul unui an de dezbateri furtunoase despre viitorul celei de-a patra puteri, dezbateri care-au beneficiat din plin de atenția legislativului și executivului francez, dar și de a președintelui Nicholas Sarkozy. Și de care jurnaliștii au știut să profite – în sensul pozitiv. Pentru a reprezenta o forță, un partener credibil de dialog, ei s-au organizat în Spiil– Sindicatul Independent al Presei Online.

Nu susțin că modelul francez e cel ideal – mai ales dacă-mi amintesc că e același care-a patentat cenzura virtuală prin lansarea celebrei legi Hadopi. Dar admir felul în care și jurnaliștii, și instituțiile de pe malul Senei au știut să aducă problema în atenția opiniei publice, să arate că le pasă și să găsească o soluție, fie ea și imperfectă. Pentru profesie în ansamblul ei, și nu doar pentru un grup anume.

Sursa foto.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. ariane permalink
  January 7, 2010 6:27 pm

  Ce “in cautarea banilor pierduti” Nadia draga, poate Chivotul Legilor! Da’ pe Dambovita nu curge decat apa murdara de la zoaiele “mogulilor” cu asteptari pierdute la miez de seara!

 2. July 26, 2013 5:23 am

  Heya i am for the primary time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much.
  I’m hoping to present one thing back and aid others like you helped me.

Trackbacks

 1. Stirile de seara | Reporter Virtual

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s