Skip to content

R. Moldova – nota de plată

January 28, 2010

România întinde iar o mână de ajutor Republicii Moldova. E, poate, ajutorul cel mai consistent promis/ acordat vreodată fraților de peste Prut, de când și-au declarat statalitatea.

100 milioane de euro – credit nerambursabil, circulația fără vize, parteneriat pentru integrarea în UE, dar mai ales, măsuri concrete pentru redobândirea cetățeniei. Toate, anunțate la Chișinău de președintele Traian Băsescu, într-unul din principalele sale demersuri diplomatice de după realegere…

Cetățenii moldoveni vor putea circula în România doar pe baza unor permise speciale, fără a dispune de suma minimă de 500 euro, prevăzută de reglementările comunitare. România își va atrage criticile dure ale Comisiei Europene, asumîndu-și răspunderea de a cere o serie de derogări speciale în acest sens, în premieră pe plan comunitar. Mai mult, moldovenii care vor să dețină și cetățenia română își vor putea depune dosarele în regim preferențial, la secțiile speciale, fără a avea domiciliu pe teritoriul românesc. Numărul bursierilor de peste Prut va fi și el mărit cu circa o mie de locuri, în condițiile în care numeroși bursieri autohtoni sunt încă pe autofinanțare, în așteptarea fondurilor pe care învățământul românesc ar fi trebuit să le primească din toamnă. Și multe altele…

Bucureștiul nu doar că își ține, ba chiar își depășește astfel cu mult promisiunile făcute Chișinăului. Șeful statului român le cataloga în glumă drept mici eforturi. Dar sunt și vor fi eforturi imense. Pentru că ele vin în perioada celei mai importante crize de care e lovită România post-decembristă, obligată să adopte un buget de maximă austeritate și să apeleze la ajutoarele FMI, pe care le vom plăti de câteva ori mai mult decât face… și totodată, într-un moment în care, la Chișinău, continuă sindromul tranziției prelungite, fără a se fi reușit scoaterea completă a comuniștilor din ecuația puterii.

Oricine va veni la conducere după Vladimir Voronin, va fi obligat să-și amintească aceste eforturi. Dar mai ales, să înțeleagă că nota de plată e suportată de către noi toți, și nu către politicienii la putere.

Advertisements
20 Comments leave one →
 1. neagaoleg permalink
  January 28, 2010 2:25 pm

  Așa e, frații la nevoie se cunosc

 2. January 28, 2010 2:40 pm

  E inexactă afirmaţia “Cetățenii moldoveni vor putea circula în România doar pe baza unor permise speciale, fără a dispune de suma minimă de 500 euro…”.

  Permisele speciale vor fi acordate DOAR cetăţenilor vizaţi de Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind traficul de frontieră. Un număr aproximativ de 1.250.000 de cetăţeni care rezidă, de regulă, în localităţi aflate până la 30 de km (în anumite situaţii până la 50 de km) de linia de frontieră, mai exact, 369 de comune şi 651 de sate din 18 raioane.

  • January 28, 2010 2:51 pm

   OK, mea culpa, m-a luat valul jurnalistic si-am scris partial ca pentru deschiderea Observatorului de 19.
   Dar ce spuneai? Un număr aproximativ de 1.250.000 de cetăţeni… la o populatie adulta (peste 18 ani) de cati? cum am traduce asta in procente, de ambele maluri?
   Asta rapid, pana nu calculeaza Bruxelles-ul…
   Cum suna zicala aia de demult? DURA LEX, SED… Ca s-o dam tot pe latina, Quod licet Iovi… apropo si de ucraineni.

 3. January 28, 2010 2:41 pm

  Inclin sa-ti dau dreptate. Totusi, sunt fratii nostrii. Chiar daca istoria ne-a impartit in 2 tari.

  • January 28, 2010 2:52 pm

   Da… ca tot eram in sfera proverbelor.. Frate frate, dar aquis-ul e pe bani! Mai ales ala comunitar.

 4. January 28, 2010 4:21 pm

  Eu cred ca asta e o actiune strategica a Romaniei de a-si intinde sfera de influenta peste Prut. O idee buna pe termen lung.

  • January 28, 2010 6:16 pm

   De mare ajutor pentru moldoveni. N-ar fi prima oara, daca privim in trecut, spre exp. la energia electrica furnizata gratuit. Doar ca ajutoarele trecute par sa se fi sters din amintirea unora. Sper sa nu fie cazul si cu cel de acum. Ar fi un gest nemeritat.

 5. ariane permalink
  January 28, 2010 8:00 pm

  Nadia, daca gandim in termeni economici, pentru unii e doar “ticket to Heaven” , dar ce e in cuget si simtire om mai vedea! Timpul da raspuns la toate!

  • January 28, 2010 9:31 pm

   La cuget si simtire ma gandeam si eu, cu speranta ca istoria nu se va repeta, si ca o viitoare guvernare de la Chisinau nu va uita toate astea, acuzand iar Romania de tot felul de aberatii.

 6. January 28, 2010 10:20 pm

  Eu cred ca banii astia sunt cheltuiti cu folos , chiar daca nu pot sa-l suport pe jegos , cu toate ca l-am si votat .
  Era nevoie de masuri concrete , nu de poduri de flori , asa ca primul pas a fost facut .

 7. anonim permalink
  January 28, 2010 10:32 pm

  Cred ca tot pachetul de masuri era cunoscut mai demult la Bruxelles, inclusiv pe canalul grupului pentru Moldova, sigur ca vor fi voci dar ce sa ma zicem atunci noi de accesul cetatenilor rusi in UE?!?!

  • January 28, 2010 10:38 pm

   Corect… cunoscut si, probabil, acceptat tacit in anumite cercuri. Asta nu inseamna ca oficializarea sa nu va face valuri. Mai sunt si alte grupuri care se vor opune, sau vor cere ceva in schimbul acestei derogari (a se citi concesii…).
   In ce-i priveste pe cetatenii rusi, e o alta poveste. Vor calatori in UE ca si pana acum. Rusia nu vrea UE, nu vrea NATO, decat dac-ar fi sa le (re)creeze/ conduca din poll position.

 8. January 28, 2010 10:53 pm

  Comentariul meu ce o fi patit ?
  In el remarcam ca Traian Basescu este un jegos , dar si ca trebuia facut pasul asta , deoarece podul de flori era o legatura simbolica , iar donatiile economice dau o alta greutate relatieli dintre cele doua tari .

  • January 29, 2010 10:23 am

   Comentariul n-a patit nimic… a intrat in spam din motive necunoscute. Podul de flori era ceea ce se putea face la vremea respectiva, si a fost si asa foarte mult. Acum am intrat intr-o noua etapa.

 9. May 17, 2013 10:41 pm

  Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!Raleigh Roofing, 3221 Durham Dr., #101-C, Raleigh, NC 27603 – (919) 701-6300

 10. August 8, 2014 8:28 am

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?
  sos datenrettung http://www.sos-datenrettung.com/

Trackbacks

 1. Tweets that mention R. Moldova – nota de plată « Blog de Freelancer -- Topsy.com
 2. Moldova, un an mai târziu « Blog de Freelancer
 3. Want To Carry A Painting On Your Wrist? | I love Watches!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s