Skip to content

Student român vs. student moldovean

January 29, 2010

În timp ce România acordă cu generozitate burse suplimentare pentru frații moldoveni de peste Prut, frații români de pe meleagurile dâmbovițene așteaptă cu ochii-n gerul de-afară bursele promise de prin octombrie. Ba nu… nu promise, ci câștigate. Și probabil c-or să mai aștepte până le-o pune și lor cineva temelia la vreun pod de flori universitar. Cum tema nu-i de interes politic – iar public, nici atât, și Dâmbovița și Prutul pot să curgă-n continuare, fără să se intersecteze (metaforic vorbind) niște ani de-acum încolo.

Auzind eu toată povestea, am avut așa un sentiment subit. Cum că, dac-aș mai fi la vârsta în cauză și-aș avea de ales, mi-aș dori să fiu student moldovean și nu român. Or fi cele două tot una-n cuget și-n simțiri, dar cam atât. Suntem egali unii cu alții, dar ei sunt mai egali decât noi. Și asta, la noi acasă.

Ronii vrajbei noastre

Doctoranzii generației 2009/ SNSPA și Universitatea București nu au semnat nici acum contractul pentru proiectul prin intermediul căruia ar fi trebuit să fie finanțați. Motivele? Birocrație, dezinteres, reducerea de posturi în ministere, instabilitatea politică manifestată și la nivel instituțional, etc etc.

Ei nu-și pot căuta însă un job, deoarece statutul de bursieri ai statului român îi obligă să nu întreprindă alte activități decât cele legate de cercetare. În caz contrar, riscă să-și piardă automat calitatea de doctoranzi, și să mai suporte o serie de penalizări importante.

Potrivit Ghidului ce prevede condițiile de finanțare, toate cheltuielile legate de obligațiile rezultate prin calitatea de doctorand devin eligibile (adică decontabile) începînd din prima zi a lunii urmatoare semnarii contractului. Ceea ce ar fi trebuit să se întâmple încă de la data de 1 octombrie. Și nu s-a întâmplat.

La limita legii

Singurul răspuns primit de la oficiali a fost că se depun eforturi enorme pentru ca studenții să-și intre în drepturi. În ce constau,  nu reiese de nicăieri. Autoritățile păstrează același silenzio stampa. Doctoranzii în cauză sunt – din toate punctele de vedere, undeva la limita legalității. Sunt și nu sunt bursieri, există și nu există pentru statul român. Pe care unii continuă să-l reprezinte cu succes la diverse seminarii sau conferințe internaționale – obligatorii în cadrul doctoratului. Dar pe fondurile proprii și nu pe cele la care-ar fi avut dreptul.

O serie de organizații non-guvernamentale s-au implicat în rezolvarea problemei, printr-o scrisoare deschisă adresată actualei puteri. Detalii aici, plus istoricul demersurilor ulterioare.

Pe când și politicienii români?

Blog note Îmi place să cred că frații de peste Prut nu vor interpreta greșit acest articol. Îmi place să cred că-i vor înțelege sensul și mai ales, că vor fi la fel de sensibili la cauza studenților români, pe cât s-au dovedit aceștia la cauza studenților basarabeni.

14 Comments leave one →
 1. January 29, 2010 8:48 pm

  Nici eu nu am nimic impotriva studentilor basarabeni , si cred ca trebuie acordate mai multe burse pentru studentiii care provin din Republica Moldova , dar asta nu inseamna ca ar trebui negligati studentii romani sau mentinut impozitul forfetar .

  • January 29, 2010 8:53 pm

   Da – studentii romani au ajuns un fel de Cenusareasa, mai putin pantofiorul si clopotul de la miezul noptii. Nu e in regula sa fie ignorati in felul asta.

 2. January 29, 2010 8:55 pm

  Eu trebuie sa precizez ca sunt de parere ca studentii romani ar trebui sa plateasca taxe ca sa invete , iar invatamantul superior sa nu mai fie gratuit .

  • January 29, 2010 8:58 pm

   Doctoranzii in cauza- in nr. foarte mic, se numara printre extrem de putinii bursieri… Au intrat în urma unor examene – e o practica (re)cunoscută și aplicată pe plan internațional. Chiar dacă învățământul superior ar fi cu plată, această categorie limitată numeric va exista întotdeauna. Să sperăm că și la noi, nu numai dincolo de granițe.

 3. January 29, 2010 9:02 pm

  Nadia , imi cer scuze daca nu sunt de acord cu tine , dar cred ca si doctoranzii ar trebui sa-si plateasca studiile , bursele primite urmand sa fie burse private , nu burse platite din banii contribuabililor .

  • January 29, 2010 9:46 pm

   In acest caz, e vorba nu de fondurile contribuabililor ci de fonduri europene. Pt. a fi obtinute insa, erau necesare o serie de demersuri ale autoritatilor romane. Adica cineva ar fi trebuit sa se agite pentru asta. Cum insa agitatia asta nu-i retribuita separat, entuziasmul a fost undeva sub limta de avarie.

 4. January 29, 2010 9:47 pm

  pe mine m-ar lovi mirarea rau de tot daca le-ar fi virate bursele la timp. ca statul roman “uita” sa le aloce fondurile de care ar trebui sa beneficieze doctoranzii romani nu ar trebui sa mai mire pe nimeni, e comportament tipic romanesc. in schimb, refuz sa inteleg de ce se incapataneaza oamenii astia sa studieze in romania. daca tot sunt atat de insetati de cunoastere, de ce nu se duc sa studieze, sa aprofundeze, sa cerceteze pe alte meleaguri? alte tari le ofera infinit mai multe lucruri decat le ofera romania. ai nostri conducatori si-au facut o obisnuinta din a ignora tocmai nevoile celor supracalificati.

  • February 4, 2010 7:19 pm

   Nici eu nu-i inteleg. De ce se incapataneaza sa faca o cariera aici, cand sistemul nu le ofera aproape nicio sansa?
   Intre timp am aflat ca situatia e oarecum generalizata pe tara- si SNSPA, plus universitatile din Iasi si Cluj. Doar ca la la ultimele doua, s-a decis plata burselor, pentru moment, din fondurile universitare. pe cand in iubita noastra Capitala, s-a decis neplata totala.
   Normal… ce mai inseamna studentii romani? candva, erau o forta. Acum sunt mai putin decat nimic. Si o spun cu maxima tristete.

 5. January 29, 2010 10:05 pm

  Oana , politicienilor nu le plac oamenii inteligenti !
  Daca sunt fonduri europene imi pare foarte rau pentru oamenii astia .

 6. anonim permalink
  January 29, 2010 11:26 pm

  Pe domeniu educatie se poate comenta oricat si oricum si evident tot ce spune Nadia din punct de vedere personal este corect.
  Din punct de vedere al interesulu general, in nici un caz nu se poate face comparatia intre problemele dintre doua grupuri de studenti, mai ales cand avem de gestionat si alte zone de clivaj: studenti din rural si urban, studenti de etnie roma si majoritari, unguri si romani, studenti din familii sarace si familii cu un nivel mai ridicat, etc. Daca in cateva luni nu vom mai avea probleme cu doctoranzii, apar altele si tot asa.

  • February 4, 2010 7:57 pm

   Deocamdata avem problema asta, si nu e una minora. Toate statele comunitare (si nu numai ele) isi sustin doctoranzii. Ceea ce se intampla la noi depaseste limita penibilului.
   Si amaratii astia, care n-au nicio vina decat ca sunt destepti si vor sa studieze, reprezinta o cauza de interes general-mai bine zis, public. Dar care public? Se pare c-am ramas si fara el…

   Ca tot vorbim despre ei…daca am forma astfel de oameni, n-am mai avea nevoie sa ne importam cei (pete) o mie de specialisti. I-am putea gasi in tara, la costuri mai decente.

 7. Maria permalink
  January 31, 2010 3:23 pm

  nadia, te rog, imi poti furniza adresa ta de e-mail printr-un reply?. Vreau sa te intreb niste detalii

Trackbacks

 1. SpreVest » Student român vs. student moldovean

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s