Skip to content

Vremea facturilor

February 3, 2010

De când tot progresează criza presei, mă tot întrebam… și de ce mai scriu eu, și de ce-ar (mai) scrie unii. Căutam o motivație poetică și idealistă, dincolo de concretul pe care ne bazăm cînd vine vremea facturilor.

La mine, n-am definit-o. Am găsit-o însă pe Laptopisetul, și o puteți citi mai jos…

Vreau să te provoc să scrii. Să intri într-un proiect mare şi ambiţios. Dacă ai un blog, vreau să te provoc să scrii mai bine. Dacă n-ai, să te provoc să-ţi faci. Vreau să te inspitesc, să te zgândărăsc. Vreau să-ţi spun că ar trebui să ai curajul să scrii o carte.

Dacă subiectele tale nu sunt mondenităţi de doi bani, preluări la modă sau relatări insipide ale unei vieţi neinteresante, a scrie e un exerciţiu extrem de puternic. Încearcă să scrii un articol şi va trebui să gândeşti. Încearcă să-l publici şi va trebui să te asiguri că lumea o să-l înţeleagă. Va trebui să fii foarte sigur de părerile tale.

Sau încearcă să scrii o carte. Nici măcar nu va trebui să o publici, doar propune-ţi să o scrii. A scrie o carte e un proiect îndeajuns de complicat încât să te pună în dificultate. Nu e vorba despre gramatică şi stil. Nu e vorba de formă, ci de fond, de conţinut: indiferent ce temă ar avea cartea ta,  vei pune pe hârtie bucăţi mari din tine. A scrie presupune să-ţi faci ordine în minte şi în suflet. Apoi, îţi trebuie curaj să-ţi treci gândurile treci pe hârtie, ca pe un angajament pe care îl iei faţă de propria persoană, ca pe o constatare a ceea ce eşti. Şi îţi trebuie ambiţie, multă ambiţie, să duci proiectul până la capăt.

A scrie te provoacă să gândeşti, să ai aspiraţii, să fii devotat, să rezişti. Apucă-te de scris, aşterne-te pe hârtie, chiar dacă n-o să afle nimeni în afară de tine.

Advertisements
3 Comments leave one →
 1. zizzou permalink
  February 3, 2010 9:45 pm

  Ehee, pana si scrisul a devenit un lux! Imi aminteste oarecum de povestea trista a lui Balzac…

  • February 4, 2010 5:44 am

   Mda, e chiar un lux. Plăcerea de-a scrie se plătește, dar nu neapărat de către beneficiari. Revenim la epoca balzaciană…

 2. ela permalink
  February 16, 2010 5:26 pm

  frumos scris

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s