Skip to content

Georgia – Rusia, între diplomație și război

March 1, 2010

Georgia și Rusia și-au redeschis azi frontiera terestră, pentru prima oară după războiul din august 2008. Măsura survine unui acord încheiat între cele două state la sfârșitul anului trecut, sub medierea Elveției.

Postul de frontieră- Defileul Darial de partea georgiană și respectiv Verkhni Lars de partea rusă, e situat la mai puțin de 200 de kilometri de Tbilissi, într-o zonă muntoasă. Acesta are o importanță strategică atât pentru Moscova cât și pentru Tbilissi, întrucât e unicul punct comun de trecere amplasat în afara celor două regiuni separatiste georgiene aflate sub influența rusească – Osetia de Sud și Abhazia.

Comunitatea internațională s-a grăbit să califice redeschiderea frontierelor – închise printr-o decizie a Moscovei cu mai bine de trei ani în urmă, drept un pas important pe calea normalizării relațiilor bilaterale. Optimismul arătat ori e unul de conjunctură, ori ține pur și simplu de obișnuitele finețuri diplomatice. Asta pentru că e de-a dreptul imposibil de crezut într-o evoluție spectaculoasă, în condițiile în care președintele georgian continuă să fie considerat de Moscova persona non grata.

În timp ce Tbilissi așteaptă în continuare ca Moscova să-și retragă din teritoriile georgiene trupele de ocupație – așa-numitele forțe de menținere a păcii, ale căror efective depășesc cu mult limita legal stabilită, Kremlinul continuă să sufere de sindromul unei mari puteri și să-și caute aliați în Occident, pentru orice eventualitate… Unul dintre cei mai puternici – Franța, pe care preşedintele rus Dmitri Medvedev o și onorează începând de azi cu o vizită de trei zile și o agendă pe cât de încărcată, pe atât de promițătoare.  Dincolo de componenta politică și economică a turneului francofon, sunt așteptate discuții privind concretizarea achiziționării de către Moscova a unor nave de război din clasa Mistral, stabilită de principiu în noiembrie, în decursul vizitei ex-președintelui rus Vladimir Putin la Paris. Port-elicopterele Mistral pot fi utilizate pentru sprijinirea operațiunilor de debarcare, salvare și respectiv, menținere a păcii.

E drept, deocamdată nu e anunțată semnarea niciunui acord. Asta nu micșorează însă temerile statelor vecine- printre care și ale Georgiei – alături de Lituania și Estonia, că Rusia ar putea folosi o astfel de achiziție împotriva sa, în eventualitatea unui nou conflict. Mai ales că achiziția nu ar urma să fie singura, ci urmată de oarece vehicule blindate, așa cum scrie de ceva vreme presa franceză. Iar nu foarte îndepărtatele declarații ale unui oficial de la Kremlin – potrivit căruia trupele  rusești ar fi făcut în câteva minute ceea ce au făcut în câteva ore la declanșarea războiului cu Georgia- dacă ar fi dispus de o nava din clasa Mistral, sunt departe de a fi uitate și prin Europa, și mai ales, dincolo de Ocean.

De partea cealaltă a baricadei, nici Georgia – cu toate frământările politice din ultimul an, nu pare să aștepte cu brațele încrucișate ofensiva (diplomatică) rusească, și caută să-și sporească atractivitatea în fața marilor puteri – dar mai ales a NATO. Preşedintele Mihail Saakaşvili a propus includerea țării sale în cadrul unui traseu alternativ pentru operațiunile din Afganistan, traseu care să evite Rusia. Georgia şi-a arătat disponibilitatea de a-și pune la dispoziție porturile și aeroporturile naționale, în paralel cu decizia de sporire a contingentului său din Afganistan. Dar aceleași demersuri – chiar dacă nu oficial, le-a făcut și în preajma summitului de la București, așteptând invitația de aderare la Alianță. Și n-au ajutat la nimic, în momentul în care Vladimir Putin a sfidat practic întreaga lume, afirmând că nimic nu se poate fără Rusia.

Advertisements
3 Comments leave one →
  1. March 1, 2010 10:44 am

    Eu cred ca este evident ca Federatia Rusa incearca sa-si cumpere aliati !
    In Georgia alegerile s-au terminat prost pentru Federatia Rusa .

  2. March 19, 2010 11:30 am

    Am trecut pe langa un mare razboi in 2008. Ar fi fost interesant de vazut pozitia Romaniei, ca aliat NATO (una e sa trimiti trupe in Irak si alta aici in vecinatate). Dar mai bine ca nu a fost cazul…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s