Skip to content

Și fără burse, și cu banii dați

March 10, 2010

Bătaia de joc la adresa doctoranzilor români de prin toate centrele universitare din țară continuă, în timp ce politicienii se ocupă liniștiți de congrese și cugetă asupra unor noi impozite pe impozite. Generația admisă toamna trecută rămâne astfel și fără burse, și cu banii dați. Cei în cauză au fost oficial anunțați că bursele aferente primelor cinci luni – estimate la aproape 100 milioane lei vechi/student, nu se vor plăti. Tot în seama celor care n-au avut nimic mai bun de făcut decât să învețe rămân și banii cheltuiți deja – din bugetul propriu- pentru participarea la conferințe/seminarii internaționale – de altfel, obligatorii pentru orice doctorand.

Potrivit ultimelor date oficiale, cheltuielile vor fi eligibile abia de la 1 martie. Acesta nu este deocamdată un lucru cert, ci o simplă promisiune, la fel ca toate celelalte de până acum. Universitatea București și SNSPA-ul sunt total dezinteresate de subiect, și aruncă vina ba pe legislație, ba pe schimbarea de guvern, ba pe sistemul ticăloșit.

În cel mai pur stil comunist, recunosc că problema e foarte bine cunoscuta, susțin că la AMPOSDRU (Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial  Dezvoltarea Resurselor Umane)/ Ministerul Muncii se fac demersurile necesare (fără a preciza cumva în ce constau), dar se spală pe mâini de orice răspundere, motivând că treaba e delicată.

Nu de alta, dar trebuie aprobare de la Ministerul de Finanțe, pentru modificarea legislației. Și în plus, zic geniile refugiate prin instituțiile respective, normele comunitare nu permit plățile retroactive, decât dacă acestea au fost deja efectuate. Altfel zis, doctoranzii n-au dreptul să-și ia bursele din urmă, pentru că nu le-au luat până acum. Nu că s-ar fi opus, dar n-au avut de unde. Sună curat-murdar, mai ceva ca-n Caragiale.

Vinovații? Aici treaba e și mai delicată. Nimeni nu are interes să-i caute, deoarece și conducerea AMPOSDRU, și cea a OIPOSDRU au luat drumul demisiei forțate. Iar conducerea actuală face tot posibilul să recupereze timpul pierdut, în ciuda grelei moșteniri. Timpul, nu și banii.

Advertisements
8 Comments leave one →
 1. March 10, 2010 12:16 pm

  Haz de necaz. Era un banc de gust amar cu o mama care-si certa copilul:
  – Manele nu vrei sa canti, la fotbal nu te pricepi, in politica nu te-ai bagat, atunci du-te la facultate sa fim de rasul blocului 😦

  Cam astea sunt timpurile 😦

  • March 10, 2010 2:17 pm

   Completez cu amintiri din studentie… De cate ori proprietarul apartamentului inchiriat in care locuiam se supara, ne arunca insulta suprema… STUDENTILOR! E vreun sfert de secol de atunci, dar mentalitatea nu s-a schimbat!

 2. March 10, 2010 9:02 pm

  Este trist ca guvernul Boc si-a batut joc de doctoranzii astia, care au facut un efort si au invatat.

  • March 11, 2010 2:55 pm

   Guvernul e ocupat. Cauta cai de impozitare a pensiilor, marire a accizelor si altele…

 3. March 11, 2010 1:58 pm

  Nu cred ca e vina universitatilor (cel putin echipa de proiect SNSPA a facut eforturi), ci a Amposdru. Din cate stiu, conducerea care se ocupa de acordarea finantarii a fost demisa din cauza incompetentie cu care au gestionat situatia.

  • March 11, 2010 2:54 pm

   E si vina universitatilor. S-au multumit sa intrebe din cand in cand- si asta foarte rar, si la insistentele studentilor- care e situatia. Desigur, asta reprezenta o sarcina in plus, si cum nu era trecuta in fisa postului, si cum nu se dau bani pentru ea, la ce s-ar fi interesat? Nici acum, nu fac altceva decat sa comunice raspunsurile primite.
   Conducerea AMPOSDRU a fost demisa, iar cea a univ. spune ca nu mai e nimic de facut. Daca ei isi iau banii, de ce le-ar pasa? Normal, in orice stat european, fondurile in cauza ar putea fi recuperate, fie si prin imputarea catre cei vinovati de neacordarea lor. Nu ajunge ca unii au fost demisi, iar pe altii i-a durut in… programul comunitar.

   PS Mi-ar place sa stiu in ce au constat exact eforturile in cauza, in afara emailurilor catre A. si a celor de informare a studentilor. Poate n-am eu toate datele problemei, dar m-as mira sa fi depus vreun efort excesiv.

   • March 11, 2010 9:49 pm

    Nu cred ca in afara de cererea de informatii de la Amposdru si darea acestora mai departe catre studenti s-ar fi putut face ceva, din punct de vedere legal. Cunosc persoana care s-a ocupat de problema din partea SNSPA si nu pot sa spun ca a fost in vreun fel neimplicata…lucrurile astea se intampla in cazul multor fonduri europene pt ca nu avem inca institutii competente care sa le gestioneze.
    In orice caz, universitatile (ma refer la conducere) aveau si au tot interesul sa se rezolve cat mai rapid situatia, nu numai studentii.

 4. anonim permalink
  April 13, 2010 12:11 pm

  Felicitari guvernului pentru impozitarea burselor din 1 octombire 2009 pana in 1 martie 2010 cu 100%
  Din pacate nu le ajung nici banii astia ca sa fure pentru ca sunt mai multi hoti decat doctoranzi….si o sa ne mai trezim cu ceva impozite

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s