Skip to content

Remember PMAN

April 6, 2010

Spuneam candva ca nu poti intoarce cursul istoriei. Si uneori, nici nu e bine sa o faci. Dar poti sa-ti pui intrebări si sa astepti – sau nu- raspunsuri. Cei ce sunt romani – asta au fost, asta vor fi, si vor vorbi aceeiasi limba. Legaturile noastre de suflet – spirituale, culturale, vor ramane. La fel si diferentele care s-au creat in timp.

A fost o revolutie? Un inceput de revolutie? Intrebari si raspunsuri intr-un interviu de mult uitat, dar mai actual ca niciodata.

 • Greseala lui Voronin a fost ca a incercat sa creeze un om de tip nou – de genul omului sovietic, fara identitate nationala, vorbitor de limba rusa, si cu putin educatie.
 • Rusia nu a plecat niciodata din Republica Moldova, este omniprezenta. Se pare insa ca de aceasta data a fost vorba de ceva mai mult… S-a retras insa in momentul in care Voronin s-a dedat la atrocitati. Nu mai dadea bine la imagine. Si astfel, a scazut si presiunea la adresa Romaniei.
 • Romania era un pretext pentru un conflict interetnic, pentru destabilizarea situatiei politice din Moldova si provocarea unui conflict deschis intre rusi si moldoveni /romani. Rusia ar fi intervenit, ca si in Georgia, pentru a-si apara cetatenii. Transnistrenii au cerut suplimentarea trupelor militare ruse pina la 2700 de militari si dislocarea unor escadrile de elicoptere de lupta. Din prima zi, Trasnistria, cu sens de gluma, a propus ajutor militar Moldovei. Dar pentru ca in orice gluma exista si un simbure de adevar, trebuie tratata ca atare. Se mai discuta si de faptul ca in rindul studentilor ar fi exista un numar mare de adolescenti veniti din aceasta regiune, si care au partcipat activ la devastarea celor doua sedii. Mai exista si dialogul destul de intens, purtat intre cele trei parti – Moldova, Transnistria, Rusia, in ajunul alegerilor. Daca opozitia ar fi reusit sa treaca de aceasta lovitura, mediatica mai intii, ar fi urmat un inghet total in relatiile cu Trasnistria, care s-ar fi agravat pe fundalul presupusei interventii a Romaniei. Mai trebuie adaugata aici activizarea protestelor in Georgia – deloc intimplator, si situatia tensionata din Ucraina.
 • Rusia avea nevoie de o victorie la frontiera, pentru a trata cele doua tari ca parte a sferei sale de influenta. Asta e mesajul pe care Occidentul ar fi trebuit sa-l primeasca. Pacat doar ca acum trebuie sa platim noi… Rusia oricum e in cistig, pentru ca va cere legitimitatea actiunilor sale in Trasnistria. Si asta se va vedea mai tirziu.
 • „Pericolul roman nu a trecut, el apare sporadic si calculat, fapt care pune in primejdie popolatia rusolingva din regiune”- acesta va fi refrenul pe care va trebui sa-l auzim de acum incolo, si cred ca acesta a fost si obiectivul Rusiei.
5 Comments leave one →
 1. April 6, 2010 8:50 pm

  Eu cred ca a fost o separare intre comunistii care se saturasera de Vladimir Voronin si sustinatorii lui , din ce in ce mai putini .

 2. April 20, 2010 9:50 pm

  eu cred ca partidele “de opozitie” (la acel moment) ar fi vrut puterea oferita pe tava de cei iesiti in strada – mai tineti minte cum s-au detasat imediat de “elementele huliganice”?

 3. May 20, 2010 12:20 pm

  Releul web: Universul Romanesc-Vocea Poporului
  Adresa web: http://www.universulromanesc.com

  Preambul
  Proiectul a fost conceput în ideea de a crea un spatiu de schimb informational liber, dedicat tuturor românilor, oriunde-ar fi, compartimentarea permite initierea de legaturi intra-comunitare şi inter-comunitare, reglementarile specifice permit dezbateri pe proiecte urmînd proceduri de acces şi identificare speciale.

  Platforma de dialog cetaţenească este destinata studiului, reflectiei, dezbaterilor pe teme de actualitate : istorie, socio-politica, economie, societate, comunitate, inscrierea ca membru implica respectarea eticii stabilite de initiatori.

  Initiatori

  Grupul fondator este constituit din delegaţii organizaţiei G.I.N.T.A.(cetaţeni români ce au servit în rîndurile legiunii străine), în colaborare cu “Rezistenţa anticomunistă din România” (grupuri reprezentate de Cicerone IONIŢOIU).

  Notă : Membrii G.I.N.T.A. nu se identifică nici unei formaţiuni sau mişcări politice actuale.

  Obiectivele Generale

  Initierea dialogului între diferitele comunitaţi ce reunesc cetăţeni români, în ideea abordării subiectelor ce afectează demnitatea poporului, regrupind : cercetări, studii privind evenimentele marcante ale istoriei ultimului secol, sinteze legate de realitatea românească contemporană, acţiuni cu caracter informativ ce au ca scop declansarea unei dezbateri constructive, în ideea generarii unei reflecţii (de actiune).

  Imbogatind pas cu pas spatiul vom permite generatiilor tinere să descopere istoria reală, factorii ce au contribuit la subminarea ţării, la ciuntirea sanctuarului naţional, să identifice momentele cheie ce au bulversat spaţiul românesc în ultimul secol şi realitatea actuală, permitindu-le să decidă viitorul în cunostinţă de cauză.

  Platforma forumurilor este deschisa tuturor cetatenilor romani de toate orizonturile sociale si etnice, conceputa in ideea de a oferi un spatiu public de informare cetateneasca necenzurat (nemanipulat) care sa permita regruparea lucrarilor, studiilor , analizelor, investigatiilor privind trecutul, prezentul si viitorul tarii (lucrarile importante vor fi fixate in fiecare sectiune), crearea de nuclee de opinie, etc.

  Tinind cont de multi factori sa decis ca inregistrarile pentru a deveni membru, sa poata fi activate direct de catre utilizatorii ce s-au inscris, prin legatura generata automat in cutia postala [email], ansamblul forumurilor nu va fi moderat, mesajele postate vor aparea instantaneu [ moderatorii vor interveni pentru a retrage sau deplasa mesajele indezirabile]
  Citeva subforumuri vor fi moderate,[mesajele nu vor aparea decit dupa validare] un anunt va specifica reglementarea impusa.

  Forumurile inchise[ specifice fiecarui grup] vor fi gestionate de catre coordonatorii grupului, accesibile pe baza unei invitatii, explicatii detaliate in forumul inchis [accesibil nivelului -02][ Membru confirmat ].

  Nivelurile de utilizatori sunt concepute in ideea de a oferi utilitati membrilor ce se vor implica activ, grupurile specifice permit dezvoltarea unor proiecte in incubator [ forum inchis, rezervat doar membrilor grupului], nivelul-01, utilizatorul inregistrat-Nou Venit [cu optiuni limitate], este un nivel tranzitoriu spre celelalte, pentru a avea acces la utilitatile bazice urmati procedurile de acces la nivelul superior [explicate detaliat].

 4. January 5, 2012 7:34 am

  Q: What’s the difference between a blonde and a supermarket trolley? A: The supermarket trolley has a mind of its own.

 5. January 29, 2018 6:44 am

  Are you aware of DownloadSoho.com website recently? There are some rare and exclusive Goodies, tools and files for professional photographers, all designed and done by Scarab13, one of the leading Creative Designers, featured in almost all Photoshop & Design related Magazines. {Go take a look|Check out

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s