Skip to content

Cine e cu bisericile?

July 23, 2010

“Bazele Ortodoxiei” sau, simplu, “Religia”? Ce-i al Domnului și ce-i al Poporului? Ce-i al Moscovei și ce-i al Chișinăului? Religie, politică sau amândouă?

Biserica Ortodoxă din Moldova nu și-a spus încă ultimul cuvânt, după ce – potrivit Unimedia, a anunțat pe față că nu s-ar sfii să intre-n politică dacă s-ar găsi cine să-i apere interesele. Amatorii s-au înscris deja în cursă, iar Guvernul de la Chișinău a tranșat dilema, decizînd introducerea în școli, din septembrie, a disciplinei “Religie”. Predarea ei va fi opțională. Asta nu înseamnă că povestea s-a terminat. Interesele politice sau personale, fie ele laice sau nu, o vor transforma iar în temă de campanie, de dispută națională și nu numai.

Mulțumesc celor care-au avut amabilitatea să-mi răspundă la întrebări pe această temă, și curajul de a-și spune deschis opiniile. La fel, și celor care mi-au acordat permisiunea de preluare a unor articole care-ar putea descîlci câte ceva din subiectul de față. Și, nu în ultimul rând, personajului care mi-a acordat interviul vieții mele. Nu e secretarul Mitropoliei Moldovei, cum suspectează mai mulți prieteni.

În continuare, fragmente din opiniile respective. Ordinea lor nu are nicio semnificație. Respectă doar, cronologic, momentul acordării interviurilor, a căror varianta integrală va fi publicată zilele acestea.

Octavian RACU, Vicepreședinte al Asociației Studenților Creştini Ortodocşi Români din Basarabia. Specialiști din alte confesiuni

În primul rând, sunt sunt împotriva obiectului pe care încearcă să îl implementeze acum guvernul. Obiectul de studiu pe care îl propune Ministerul Educatiei nici nu o să ajunga la elevi. Ideea este că forma opțională nici nu va permite predarea religiei. Ceea ce propuneau Biserica și asociațiile ortodoxe era ca educația religioasă să fie obligatorie pentru program, dar opțională pentru elev. Acum, elevii nu o să aibă posibilitatea să opteze pentru ceva.

Actualul program nu este elaborat cu asistența unor specialiști (desigur, sunt “specialiști”, dar aceștia sunt din alte confesiuni). “Bazele ortodoxiei” propuneau un curs civilizațional (istorie, literatură, artă), “religia” guvernului va fi un curs axat mai mult pe partea teologica.

Oleg Brega, freelancer și activist DO. “Capii bisericii au nevoie de voturi”

La noi încă nu se ştie cine e cu bisericile, că pînă acum era monopol PCRM. De asta se bat care-i mai evlavios. Nimănui nu-i pasă ce va fi în şcoală, decît poate unor preoţi naivi, sinceri. Dar capii bisericii au nevoie de voturi, de fonduri, de influenţă. Biserica colectează miliarde de la enoriași, şi patriarhia rusă le poate distribui cum vrea, pentru o mănăstire, o catedrală, medalii pentru generali de război în Cecenia, ordin lui Smirnov, o donaţie Partidului Umanist al lui Pasat…

Mihai Bologan, Director Executiv, Institutul IDEA.Preludiu pentru campania electorală

Opinia mea e că nu trebuie introduse Bazele Ortodoxiei în şcoală. Tot ce se face e un proiect politic şi un preludiu pentru campania electorală. Se încearcă discreditarea Bisericii Ortodoxe, ceea ce de fapt se reuşeşte de minune. Biserica se implică în treburile statului, ceea ce n-ar trebui să facă.

Se presupune că e un proiect al Rusiei, dar nu pot garanta. Dar… Pasat a fost consilierul lui Ciubais, pe atunci şeful reţelelor energetice din Rusia. Iar Mitropolia Moldovei, condusă de IPS Vladimir, se subordonează celei ruse.

Ieromonah Petru Pruteanu

Deşi există un şir de probleme de ordin didactic (profesori, manuale, programe etc.), economic şi chiar politic cu privire la introducerea acestei discipline, Guvernul a luat această hotărâre fără prea multe discuţii, rezolvând pe o cale foarte simplă (dar nu se ştie cu ce urmări!), problema despre care se discută mai multe luni în Republica Moldova.

Menţionăm că această variantă de predare a Religiei în şcoală este susţinută de Mitropolia Basarabiei (Biserica Română) şi de alte câteva confesiuni creştine din Republica Moldova, dar este respinsă de Mitropolia Moldovei (Biserica Rusă), care susţine proiectul predării obligatorii a “Bazelor Ortodoxiei”, venit la propunerea dlui Valeriu Pasat… (preluare de pe  blogul teologic, prin amabilitatea autorului)

Maica Epistimia, stareța Mănăstirii de la Suruceni, membră a Comisiei de lucru privind introducerea  ”Bazelor Ortodoxiei” în programul școlar.

Nu va face Biserica politică, dar e un moment când glasul Bisericii  trebuie să fie auzit, se impune o schimbare. Nu se mai poate în continuare aşa.

Propunem introducerea „Bazelor Ortodoxiei”, fiindcă suntem ortodocşi din naştere şi nu acceptăm în şcolii un surogat religios. Trebuie să fim corecţi la acest capitol. Se discută în ultimul timp despre ecumenism. Ecumenismul contravine dogmelor şi principiilor noastre ortodoxe, stabilite la cele şapte Sinoade ecumenice. Sunt lucruri care au fost stabilite o dată şi pentru totdeauna de Sfinţii Părinţi şi e necesar a fi luate în serios. Dogma  nu se supune modificării, categoric nu! (selecțiuni dintr-un interviu publicat în AXA de la Chișinău și AntiMedia, preluat prin amabilitatea autorului)

Advertisements
4 Comments leave one →
  1. July 23, 2010 2:08 pm

    Orice om, oriunde şi oricât de departe a ajuns, a avut învăţători şi profesori.

  2. July 23, 2010 11:24 pm

    Popii au vrut intodeauna sa fie la putere !

Trackbacks

  1. Mihai Bologan » Blog Archive » Cine e cu bisericile?
  2. Cine e cu bisericile? « Institutul IDEA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s