Skip to content

“Religia” guvernului de la Chișinău

August 19, 2010

Un interviu promis, întârziat în timp dar apropiat de momentul decisiv al Referendumului de la Chișinău. Și o întrebare – cine din actuala guvernare îl susține pe Valeriu Pasat?

Care sunt interesele ascunse?

Octavian RACU, Vicepreședinte al Asociației Studenților Creştini Ortodocşi Români din Basarabia: “Religia” guvernului – un curs axat pe partea teologică

Pro sau contra?

In primul rand, sunt sunt impotriva obiectului pe care incearca sa il implementeze acum guvernul. Obiectul de studiu pe care il propune Ministerul Educatiei nici nu o sa ajunga la elevi. Ideea este ca forma optionala nici nu va permite predarea religiei. Ceea ce propuneau Biserica si asociatiile ortodoxe era ca educatia religioasa sa fie obligatorie pentru program, dar optionala pentru elev. Acum, elevii nici nu o sa aiba posibilitatea sa opteze pentru ceva.

Actualul program nu este elaborat cu asistenta unor specialisti (desigur, sunt “specialisti”, dar acestia sunt din alte confesiuni). “Bazele ortodoxiei” propuneau un curs civilizational (istorie, literatura, arta), “religia” guvernului va fi un curs axat mai mult pe partea teologica.

Concret, care sunt punctele critice ale programului?

Practic nu se introduce nimic nou.  Obiectul a fost si pana in prezent optional. Este predat la scoala daca accepta administratia. Si chiar daca administratia il accepta, este bagat in afara orarului – lectia a 8-a – sau in locul unui obiect la care temporar lipseste un profesor. In cazul obligativitatii pentru program, obiectul ar fi fost prezent in orar, iar elevul, impreuna cu parintii alegea daca vrea sau nu sa participe.

De ce ar trebui studiat?

Pai, trebuie sa alegem intre nihilism valoric si valori. Ortodoxia este o axa de valori care ne-a constituit ca popor. Nu ne putem restabili coloana vertebrala daca nu ne cunoastem radacinile spirituale. Avem muzica ortodoxa frumoasa, arhitectura, picturi, personalitati exceptionale, si in general, o conceptie despre viata ortodoxa foarte frumoasa.

Vreo legatura intre aceasta initiativa si referendumul/alegerile din toamna?

Partial, pentru ca propunerea de introducere a religiei a venit inaintea lui Pasat. Primii care au propus au fost cei din ASCOR (Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani). Daca Pasat a facut-o din considerente electorale, e treaba lui. Problema e alta, de ce celelalte partide se opun religiei? Daca ar fi acceptat introducerea ei in scoala, proiectul Pasat murea din fasa.

Dar se pare ca anume cineva din actuala guvernare este interesat in propulsarea lui Pasat.

Pasat avea nevoie doar de o campanie informationala, nu de introducerea religiei. Acum, cand nu mai poate organiza referendum, e foarte probabil ca va abandona ideea.

Si de ce disputa, pe tema asta, dintre Mitropolia Basarabiei si cea a Moldovei?

Nu exista nici o disputa. Mitropolia Basarabiei este apropiata actualei guvernari – mai exact, este apropiata PLDM. Din cate stiu, deciziile acolo iau consilierii mitropolitului. Iar o parte din ei sunt membrii PLDM.

Concluzii?

Ar fi fost straniu daca guvernul ar fi acceptat “Bazele ortodoxiei”. Odata ce o persoana influenta din mediul baptist este deputat din partea PLDM…

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s