Skip to content

Anonymus – Egypt Operation

February 18, 2011

“Suntem Anonimii, suntem o legenda… Nu uitam, nu iertam. Asteptati-ne!”


Un citat care-ti da frisoane, daca privesti atent spre cine e in spatele lui. Provine dintr-un soi de press release cu caracter de declaratie de razboi, postat recent pe YouTube cu titlul de mai sus – Anonymus, operatiunea Egipt.

Cu cateva zile in urma, aminteam despre acest grup si rolul jucat in decursul revoltelor din Cairo. Un rol mai important decat s-ar putea banui, si despre care mi-era de atunci greu sa cred ca s-a limitat la atacuri de tip DDoS asupra saiturilor guvernamentale egiptene.

O stire recenta pare sa confirme ca pacifismul Anonimilor nu e nici pe departe atat de mare cum pretind ei. Prima potentiala victima -societatea americana de securitate informatica, HBGary Federal. Exact in momentul in care se pregatea sa ofere FBIului informatiile necesare pentru identificarea hackerilor, angajatii sai au fost amenintati fizic si nu virtual. HBGF s-a vazut obligata sa le asigure protectia.

De remarcat ca amenintarile fizice au urmat unui atac informatic de amploare asupra HBGF.  Saitul companiei a fost piratat, iar continutul sau, inlocuit cu o imagine in care grupul isi explica motivatiile. La fel s-au dus si conturile Twitter si LinkedIn ale executivului HBGF, nu inainte de a trimite mesaje cu caracter ofensator listelor de contacte si datele personale cu caracter confidential (adresa, nr. de telefon etc).

Advertisements
5 Comments leave one →
 1. February 18, 2011 6:04 pm

  Anonimii astia o fi finantati de chinezi ?

 2. February 21, 2011 4:22 am

  Nu cred… ultima lor tinta e chiar China.

 3. Andrei Tiut permalink
  February 23, 2011 10:52 am

  anonymous este auto-definit ca “internet meme” (http://www.youtube.com/watch?v=xkDgOEz6wGM&feature=related) sustinand ca doar parerea majoritatii decide daca o actiune este “anonymous” sau nu. Au, altfel spus, o identitate slaba. Dat fiind ca majoritatea clipurilor lor depasesc cu greu mia de vizite (http://www.youtube.com/user/Anonymousworldwar3) nu m-as ingrijora prea tare deocmadata

  • February 25, 2011 6:40 pm

   Ultimul comunicat de presa anunta un atac masiv la adresa statelor ONU, daca acestea nu intervin in Libia pentru protejarea oraselor eliberate/prin trimiterea de ajutoare umanitare. De data asta, in premiera, exista si un deadline (ora fixa)- depasit deja cu cateva ore.
   Cum ONU n-a facut decat sa adopte rezolutia UE de condamnare a crimelor din Libia (si asta oricum are caracter declarativ, nu angajeaza nicio actiune/raspundere concreta), ramane de vazut.

   Poate identitatea e slaba, insa actiunile-nu. Devin tot mai coordonate. Ca si in cazul Tunisiei/Egiptului, si acum, in Libia, au pus la dispozitia populatiei mijloace de comunicare alternativa (tot Telecomixul). Iar paginile lor de pe Fb. au ceva adepti. Nr. followers-ilor creste si pe Tw. Una peste alta, e un fenomen care merita urmarit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s