Skip to content

Rusia defensiva

February 10, 2011

Rusia intra incet dar sigur in NATO, nu pe usa din fata, ci pe intrarea de serviciu. Mecanismul de actionare e declansat discret – dar sigur – din interior. Profitand de un context international mai favorabil ca niciodata, Kremlinul isi largeste, fie si indirect, aliantele militare, si tinteste din ce in ce mai sus. De de data aceasta, beneficiaza de cel putin un aliat important, a carui voce produce inca serioase ecouri in randul Aliantei. Si valuri, si ingrijorari- dar asta-i un cu totul alt story. Iar aliatul important are si el un alt aliat care, pe sinuosul traseu al energiei europene made in Russia, priveste binevoitor spre Kremlin.

O serie de evenimente – puse in umbra de atentatul de la Domodedovo si manifestatiile din Egipt, par sa indice ca Moscova deschide discret o noua cursa a (re)inarmarii, sub umbrela presedintelui francez Nicolas Sarkozy. Acelasi presedinte care-a spus NU intrarii Romaniei in Schengen, pe motiv c-a dat pasapoarte prea multor moldoveni si-a invadat cea de-a cincea Republica cu tigani, dar n-a ezitat sa-si atraga animozitatea statelor baltice, a Georgiei (si nu doar a lor) dand unda verde construirii unor nave rusesti de razboi intr-un stat membru NATO. Un presedinte aparte, a carui imagine n-a iesit nici acum de sub umbra`afacerii Karachi.

Rusia, in defensiva?

Moscova a parafat acordul de achizitionare a doua nave de razboi din categoria Mistral, la nici o zi dupa episodul Domodedovo. Potrivit versiunii oficiale, portavioanele sunt destinate Flotei din Pacific si vor fi utilizate in scop pur defensiv.

Dupa afacerea Mistral, Rusia – prin vocea presedintelui sau, Dimitri Medvedev, a anuntat ca va face totul pentru a-si intari prezenta strategica in insulele Kurile. Cu scopul de a garanta securitatea acestei parti din teritoriu contestate de Japonia (citat din aceeasi sursa, explicatii pe harta), armata ruseasca trebuie echipata/inzestrata cu arme moderne. A  se citi tehnica de ultima generatie, tot de prin zona aliatilor….

Intre Domodedovo si Cairo, Rusia a mai oficializat construirea la Nijni Novgorod a unui centru de pregatire de lupta de catre Germania – rezultatul unor ani de negocieri bilaterale pe diverse coridoare

Ce mai urmeaza? Probabil, MistralII. Cel putin asta sugereaza termenii tranzactiei initiale, marca Nicolas Sarkozy. Decisa inca din perioada razboiului ruso-georgian, aceasta da Kremlinului optiunea de cumparare a inca trei astfel de portavioane. Mai mult, ar urma sa fie precedata de un alt contract de achizitii pentru o serie de vehicule blindate, made in France.

Afacerile de mai sus au mai curand un iz de politica decat unul comercial. Desi comisioanele pentru contractele de acest tip au fost oficial interzise inca din 2000 – in perioada mandatului presedintelui Jacques Chirac, presa franceza nu se jeneaza sa speculeze pe tema unor comisioane indirecte varsate intermediarilor francezi, dar si celor rusi. Speculatii si mai aprinse – cu parfum de credibilitate- au loc si pe tema unor sisteme de comunicatii pe timp de razboi- marca NATO- solicitate de rusi la pachet cu portavioanele. Nu pentru misiuni ofensive, cum gresit ar putea crede inamicii Rusiei, ci pentru o potentiala participare la misiunile Aliantei. Cum s-ar zice, de dragul compatibilitatii NATO – Rusia.

Concluzii?

Sursa foto

4 Comments leave one →
  1. February 10, 2011 1:52 pm

    Concluzia este ca Mistral nu este portavion si ca o problema mult mai mare este China , mai ales dupa ce a facut in Tadjikistan .

  2. February 14, 2011 2:44 pm

    Concluzia este ca pe permen mediu spre lung, sa zicem 50 de ani, se intrezareste inceputul unei frumoase prietenii indo-europene / caucaziene, intru apararea comuna in fata presiunii demografico-culturale musulmane si asiatice.

    Vin vremuri interesante, iar indo-europenii nu mai fac copii. Cu exceptia unui anume tip de indo-europeni, evident 🙂 Si atunci inlocuim copiii, viitorii recruti care sa apere granitele cu arma in mina, cu tehnologie.

    😉

    • February 14, 2011 7:54 pm

      E una dintre concluzii. Asa – numitii experti intr-ale asa-numitei geopolitici ar spune ca se configureaza noi axe strategice/ale puterii. Ideea mea e ca se definitiveaza de-a dreptul cele conturate acum vreo 5-6 ani. Noua axa… Paris- Berlin- Moscova. Nu scriu despre, deoarece nu-mi place formulasrea. Prea aduce a Cold War.

      Cat despre noi, ceilalti… ramanem simple victime ale repetatelor tir amiFriendly fire, cu alte cuvinte.

Leave a comment