Skip to content

Indicatorii de la Lvov

February 18, 2013

Descinderi la Guvern, interceptari telefonice, dosare de coruptie… mai nimic nu lipseste zilele astea din peisajul de peste Prut. Scenariul suna cunoscut si, de regula, prevesteste alegeri anticipate. De data asta, distrage atentia de la o alta problema importanta- cea a Transnistriei.

Azi a inceput la Lvov, in Ucraina, o noua rundă de negocieri în formatul “5 +2”. Una in care liderul regiunii transnistrene, Evgheni Şevciuk, urma să se întâlnească cu premierul moldovean Vlad Filat, dar cauta motive sa n-o faca. Le-a gasit, desigur, le-a si transmis mai mult sau mai putin oficial. Cum cele doua parti n-au niciun document oficial de semnat, se pare ca face –to-face-ul n-ar avea rost.

Cu sau fara bilaterala Sevciuk- Filat, de remarcat ca negocierile debuteaza intr-un cadru extrem de interesant, marcat de o serie de actiuni mai subtile sau mai in forta ale autoritatilor separatiste, astfel:

– Asa-numitul legislativ transnistrean a adoptat un proiect de lege privind introducerea rublei rusesti, ca o a doua valuta, care sa inlocuiasca treptat rubla transnistreana. Motivatia acestuia, extrem de interesanta, vizeaza cateva aspect financiar-bancare dar si economice cu bataie spre marele finantator, Moscova.

– şoferii din regiunea transnistreană nu mai au dreptul sa circule cu numere de înmatriculare auto, eliberate de autorităţile din RM. Aceasta constituie contraventie si se soldeaza cu inlaturarea placutelor in cauza. Deocamdata, s-a soldat cu anularea intalnirii Sevciuk-Filat, la initiativa primului.

– conform unei decizii a Sovietului Suprem de la Tiraspol, adoptate la solicitarea liderului regiunii, Evgheni Şevciuk, poliţiştii moldoveni care locuiesc în Transnistria vor plăti pentru serviciile comunale (utilitati) de cateva ori mai mult decat localnicii. Ei vor fi taxati ca la Chişinău.

Lista e mult mai lunga, dar chiar si-atat pare suficient. Dupa ce incheie cu prohodul defunctei Aliante si acatistele pentru alta noua si durabila, poate-si amintesc politicienii de la Chisinau ce inseamna managementul riscurilor si indicatorii de avertizare timpurie. Si la ce folosesc.

Nb Titlul e generic, si exprima doar speranta ca parte din cele aratate se afla totusi prin vreo mapa oficiala a intalnirii de la Lvov

No comments yet

Leave a comment